Güney KıbrısKıbrısManşet

Kıbrıslı Rumlar için Sınır kapıları adeta fırsat kapısına dönüştü

Metehan Sınır Kapısı’nda Güney’den Kuzey’e geçişlerde araç kuyrukları çoğu zaman Coca Cola fabrikasına kadar uzanıyor

TL’nin Euro karşısında günden güne değer kaybetmesi, Kıbrıslı Rumların gözünde KKTC’nin değer kazanmasına neden oluyor. Ceplerindeki parayı KKTC’de doyasıya harcayan ve Kuzey’de her ürünü yarı fiyatına alabilen Kıbrıslı Rumlar için Sınır kapıları adeta fırsat kapısına dönüştü

PANDEMİ KISITLAMALARINA RAĞMEN… Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ilk dokuz ayda Kara Sınır Kapıları üzerinden 496 bin 643 Kıbrıslı Rum giriş yaptı. Toplam rakamlara bakıldığı zaman ise; KKTC’ye Kara Sınır Kapıları üzerinden Kıbrıslı Rum ve 3’ncü ülke vatandaşları tarafından 1 milyon 279 bin 800 giriş ve 1 milyon 276 bin 585 çıkış yapıldı. Pandemi nedeniyle karşılıklı geçişlerin kısıtlandığı 2021’in Ocak ve Şubat aylarında sadece 347 Kıbrıslı Rumlar KKTC’ye giriş yaparken, kısıtlamaların hafifletildiği Haziran-Ağustos ayları arasındaki giriş rakamı ise 351 bin 630 oldu.


TÜM İHTİYAÇLARINI KUZEY’DEN GİDERİYORLAR… Her gün TL karşısında biraz daha değer kazanan Euro’nun da etkisi, Kıbrıslı Rumların KKTC’ye geçişleri için bir motivasyon kaynağı oluyor. Casinolarda kumar oynamak ve tatil yapmak amacıyla Kuzey’e geçiş yapan Kıbrıslı Rumların Kuzey Kıbrıs’tan özellikle akaryakıt, giyim, yeme içme ve market alışverişleri başta olmak üzere birçok ihtiyaçlarını uygun fiyata giderdikleri de gözlemlendi. Özellikle sabahleyin araçları ile Metehan sınır kapısından geçiş yapan Kıbrıslı Rumlar, akaryakıtın Kuzey’de Güney’e göre yarı fiyatına satılması nedeniyle depolarını kuzeyden doldurmayı tercih ediyor. 

 

547 BİN 581 KKTC VATANDAŞI DA GÜNEY’E GEÇTİ…  2021 yılının ilk 9 ayındaki rakamlara bakıldığı zaman, KKTC vatandaşlarının Güney Kıbrıs’a geçiş rakamları da bir hayli yüksek. 9 aylık sürede Kara Sınır Kapıları üzerinden Güney Kıbrıs’a 547 bin 581 KKTC vatandaşı geçiş yaptı. TL ile döviz kuru arasındaki fark nedeniyle alışveriş ya da gezme maksadıyla Güney Kıbrıs’a eskisi kadar geçiş yapamayan Kıbrıslı Türkler, Eğitim ve sağlık hizmetleri gibi zorunlu nedenlerle Güney Kıbrıs’a geçiş yapıyor. Öte yandan, özellikle Euro’nun TL karşısında oldukça değer kazanması Güney Kıbrıs’ta çalışmak için geçiş yapan Kıbrıslı Türklerin sayısında da artışa neden oldu. 

    

Diğer Haberler

Başa dön tuşu