KıbrısManşetSağlıkToplum

Kıbrıslı Türk bilim insanı Topçu, HIV-1 virüsünün dört yeni rekombinant türünü keşfetti

Bilimsel Yayin: 'HIV-1'in dört yeni kombine formunun kapsamlı genetik karakterizasyonu'

Biyomedikal dergisi Viruses’ta 21 Aralık 2023’te yayınlanan “Comprehensive Genetic Characterization of Four Novel HIV-1 Circulating Recombinant Forms (CRF129_56G, CRF130_A1B, CRF131_A1B, and CRF138_cpx): Insights from Molecular Epidemiology in Cyprus,” başlıklı çığır açan bir araştırma makalesinde, Kıbrıs Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Bölümü doktora öğrencisi Çiçek Topçu, bir grup araştırmacıyla birlikte HIV-1 virüsünün dört yeni rekombinant türünü keşfetti.

Bu önemli keşif, Çiçek Topçu’nun Kıbrıs Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Viroloji Laboratuvarı’nda, araştırma laboratuvarı başkanı Akademisyen Profesör Leontios G. Kostrikis’in danışmanlığında yaptığı doktora tezinin bir parçası olarak ortaya çıktı.

Mevcut araştırma, HIV-1 çalışması alanında önemli bir dönüm noktasıdır çünkü virüsün dört yeni türünün kapsamlı genetik karakterizasyonunu ve Kıbrıs’taki enfeksiyonun genetik çeşitliliği ve evrimi hakkında ayrıntılı bilgi sağlamaktadır. Bulgular, dört birleşik yeni türden (CRF) ikisinin Kıbrıs’a diğer ülkelerden getirildiğini, bu da virüs bulaşmasının küresel karakterini vurguladığını, diğer ikisinin ise yerel olarak oluşturulduğunu gösteriyor.

Mevcut araştırma, viral evrimin karmaşık dinamiklerini vurgulayarak, bu yeni HIV-1 türlerinin ortaya çıkmasında rekombinasyonun rolünü vurgulamaktadır. Bu genetik karmaşıklıklar araştırıldıkça, virüslerin dinamik doğasının yeni rekombinant türlerin yaratılmasına katkıda bulunduğu, Kıbrıs Üniversitesi araştırmacılarının bulaşıcı hastalıkları anlama ve bunlarla mücadele etme yönünde devam eden çabalarına zorluklar ve fırsatlar sağladığı görülmektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu