EkonomiGenelKıbrısManşet

Kıbrıslılar evsiz kaldı!

Asgari ücretli 100 metrekarelik apartman dairesini “yemeden içmeden ancak 19 yılda” alabilir

ARTUN ÇAĞA

Asgari ücretli 100 metrekarelik apartman dairesini “yemeden içmeden ancak 19 yılda” alabilir

SEKTÖR KIBRISLILARI UNUTTU

Kuzey Kıbrıs’ta toplumun en üst gelir düzeyine sahip kesimi dışında kalan vatandaşların (sağladıkları gelirleriyle) ev alması neredeyse imkânsız. Ülke ekonomisinin dibe vurduğu bu dönemde, konut fiyatlarının “sterlin” bazında anormal oranlarda artışı Temmuz-Eylül periyodunda da sürdü. Konut piyasasında oluşan fiyatlarla; “ortalama bir vatandaşın” ev alması hayal olurken, ülkedeki inşaat firmaları, yap-satçılar ve emlakçılar yerli halka yönelik reklamlardan dahi çoktan vazgeçti. Kıbrıslı Türklerin ulaşamadığı konutların en büyük alıcıları ise “yabancılar.” Bunlar içinde Türkiye, Rusya ve İran’dan gelenler ön plana çıkarken, hatırı sayılı düzeyde Ukraynalı ve İsrailli de var.

YABANCILARIN AŞIRI TALEBİ ŞİŞİRİYOR

Ülkeye gelen yabancı alıcıların bol paraları ve giderek artan istekleri, Bakanlar Kurulu’nun “kolaylaştırılan izinleriyle” birleşince oluşan aşırı satışlar, fiyatların daha da şişmesini tetikliyor. Eylül 2023 itibarıyla oluşan fiyatlar; ülkede halkın çok büyük bir bölümünün ev sahibi olmasını imkânsız kılıyor. Örneğin, net 15 bin 750 TL alan bir asgari ücretli 100 metrekarelik apartman dairesini “yemeden içmeden ancak 19 yılda” alabiliyor.

VİLLANIN M2’Sİ 50 BİN TL

Eylül 2023 itibarıyla Kuzey Kıbrıs konut piyasasında, “1 metrekare” villanın satış değeri 1,443 (49 bin 100 TL) sterline çıktı. 101evler.com emlak satış sitesinin Reidin Data Analytics iş birliğiyle oluşturduğu konut piyasası verilerine göre, satılık villaların ortalama metrekare satış fiyatları son üç ayda %7,15 oranında arttı. Bu artış oranı, 120 metrekarelik ortalama villanın satış fiyatının 173 bin 160 sterline çıktığına (5 milyon 887 TL) işaret ediyor.

1 DAİRE 3.6 MİLYON TL

Verilere göre, satılık apartman dairesi fiyatları da son üç ayda “sterlin” bazında ortalama %6,28 oranında arttı. Yılın üçüncü çeyreğinde ülke genelinde satılık dairelerin ortalama metrekare satış fiyatı 1.067 sterline çıkarken, TL karşılığı 36 bin 278’i buldu. Bu verilere göre 100 metrekarelik bir dairenin ortalama satış fiyatı 106 bin 700 sterline (3 milyon 628 bin TL) ulaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu