GenelKıbrısManşet

Kıbrıs’ta basın özgürlüğü “sorunlu”

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı:

KOMŞULARIN TÜMÜ!

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yayımladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde hem Kuzey Kıbrıs hem de Güney Kıbrıs “sorunlu” ülkeler kategorisinde yer aldı. 180 ülkeye yer verilen endekste RSF, 2022 yılında 81’inci sırada alan Kuzey Kıbrıs’ı 5 sıra ilerleterek, 76’ncı sırada gösterdi. 2022 yılında 65’inci sırada olan Güney Kıbrıs ise bu yılki endekste 55’inci sıraya çıktı. “Kırmızı” listedeki Türkiye 149’unculuktan 165’inciliğe kadar gerilerken, Yunanistan ise 107’nci oldu.

KUZEY’DEKİ SIKINTILAR

2023 endeksinde, 61.73 puanla “turuncu” ülkeler kategorisinde yer alan Kuzey Kıbrıs’taki basın özgürlüğü “sorunlu” olarak nitelendirildi. RSF’in değerlendirmesinde, “Kuzey Kıbrıs’ta yasaların, basın özgürlüğünü koruduğu ama aynı zamanda kamu düzenini, ulusal güvenliği ve kamu ahlakını koruma adına basın özgürlüğünü kısıtlamaya imkân tanıdığı” belirtildi. Medya sahipliği, gazetecilere yönelik artan davalar ve Türkiye’nin sektör üzerindeki artan baskısının basın özgürlüğünü etkilediğine de dikkat çekildi. Ülkede basın özgürlüğü, politika ve sosyal göstergelerde ilerlerken, ekonomi, yasal ve güvenlik göstergelerinde geriledi.

ORTODOKS KİLİSESİ ETKİLİYOR

Güney Kıbrıs da Kuzey Kıbrıs gibi “turuncu” kategoride “sorunlu” ülkeler arasında kalırken, bu yılki endekste 55’inci sırada kendine yer buldu. RSF’nin Güney Kıbrıs’a ilişkin değerlendirmesinde, “Basın özgürlüğünün anayasa tarafından güvence altına alınmış olduğu halde, hükümet, Ortodoks Kilisesi ve ticari menfaatlerin basın üzerinde önemli bir etkisi bulunduğu” belirtildi. Ayrıca, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler arasında süregelen uzlaşmazlığın da medyanın işleyişi üzerinde “önemli ektisi” bulunduğu da kaydedildi.

10 ÜLKENİN 7’Sİ SIKINTILI

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bu yıl 21’incisi yayımlanan 180 ülkeli endeks, 31 ülkede basın özgürlüğü durumunu “vahim”, 42’sinde “kötü”, 55’inde “sorunlu”, 52’sinde de “çok iyi” veya “iyi” olarak ayrıştırıyor. Bu durumda, gazeteciliğin 10 ülkeden 7’sinde güçlükle yapılabildiğinde ve sadece 10’da 3’ünde tatmin edici bulunduğu ortaya çıkıyor. Endekste Türkiye, ‘sorunlu’ kategoriden ‘vahim’ olana gerileyerek en sert düşüş gösteren ülkelerden oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu