Güney KıbrısKıbrısManşetToplum

Kıbrıs’ta ırkçılık yükseliş içinde!

Trodos’ta geçtiğimiz Pazar günü Kıbrıslı Türk gençlerin uğradığı saldırı bulguları doğruluyor:

Trodos’ta geçtiğimiz Pazar günü Kıbrıslı Türk gençlerin uğradığı saldırı bulguları doğruluyor:

KAYGI VERİCİ GELİŞMELER
Kıbrıslı Türk 8 gencin, geçtiğimiz Pazar günü Trodos’un Platania bölgesinde “ırkçı” motifler taşıyan bir grup Kıbrıslı Rum’un saldırısına uğramasının yankıları sürerken, bu durum Güney Kıbrıs’ta “ırkçılığın yükseldiğine” yönelik araştırmaların bulgularını da doğruluyor. Saldırıya tepki gösteren bazı Rum yetkililer, Kıbrıslı Türk gençlerin Rum polisine şikâyet etmekten çekinmesinin, çok kaygı duyulması gereken bir gerçeğe işaret ettiğini vurguladı. Bilindiği gibi Rum polis örgütü de “ırkçılık” olaylarını çoğu zaman görmezden gelmekle suçlanıyor. Ancak, Güney’de yapılan araştırmalar, ırkçılığın yükseldiğini ortaya koyarken, Kuzey’de de benzer bir sonuca ulaşılıyor.

GÜÇLÜ YABANCI DÜŞMANLIĞI
Güney Kıbrıs basınında geçtiğimiz haftalarda yer alan bir araştırma sonucuna göre, Güney Kıbrıs 31 Avrupa ülkesi arasında yabancı düşmanlığının en yoğun olduğu 10 ülke arasında yer aldı. 2022 Avrupa Sosyal Araştırması’nın (ESS) sonuçlarına göre, ankete katılanların %58’i aynı etnik kökenden (Yunanlı) gelen kişilerin Güney Kıbrıs’a göç etmesine izin verilmesine sıcak bakarken, bu cevap farklı kökenlerden ya da Avrupa dışındaki yoksul ülkelerden gelen kişiler %66 ile olumsuz hale dönüşüyor. Ayrıca, katılımcıların %48 diğer ülkelerden insanların ülkeyi yaşamak için daha kötü bir yer hâline geldiğini belirtiyor. Araştırmayı yapanlara göre, aynı ve farklı etnik kökenden insanların göçüne yönelik tutumlar arasındaki zıtlık, Kıbrıs’ta güçlü yabancı düşmanı tutumların varlığına işaret ediyor.

IRKÇILIK KUZEYDE DE
Öte yandan, Kuzey Kıbrıs’a yapılan araştırmalar da “ırkçılığın” zemin bulduğuna işaret ediyor.  Rauf Denktaş Üniversitesi’ne bağlı Politik Araştırmalar Merkezi (Polmer)’in yakın zamanda açıkladığı bulgularına göre, Türkiyeli öğrenciler dışında okulda kayıtlı yabancı öğrencilerin %47.2’si ırkçı tacize uğradı. Bunların sadece %21.1’i polise şikâyette bulunurken, ırkçılığa uğrayanların %11.8’lik kısmı fiziksel şiddete maruz kaldığını anlattı. 2020 Birleşmiş Milletler ‘Irkçılık Araştırması’nın referans alındığı araştırmaya %30.8’i Kuzey Kıbrıs’ta “ırkçılığın” çok büyük bir sorun olduğunu söylerken, bu veriler, tıpkı Güneyde olduğu gibi Kuzey’de de “ırkçılığın” yükselen sorunlar arasına kaldığını gösteriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu