KıbrısManşetSağlıkToplum

“Kimyasal ilaca karşıyız”

Arıcılar Birliği, son günlerde tartışma konusu olan Çam Kese Böceğine karşı mücadeleye yönelik ilaçlama konusu ile ilgili endişelerini dile getirdi

Arıcılar Birliği, son günlerde tartışma konusu olan Çam Kese Böceğine karşı mücadeleye yönelik ilaçlama konusu ile ilgili endişelerini dile getirdi.

“ARILAR VE TÜM BÖCEKLER TELEF OLACAK”
“Çam Kese Böceğiyle mücadele noktasında birlik olarak endişelerimiz var” ifadelerini kullanan Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği, Çam Kese Böceği ile mücadele için ilaçlama yöntemi ile ilgili ortaya çıkan yorum ve görüşlerin kafa karışıklığı yarattığını ifade etti. Meclis kürsüsünde dahi tartışma konusu olan konunun halen netlik kazanmadığı eleştirisi yapıldı. Bir süre önce Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği’nin, Tarım Bakanı ile yaptığı görüşmede ilaçlamayla ilgili endişelerin dile getirildiği ve mücadelenin kimyasal ilaçlarla yapılması halinde arıların ve doğadaki tüm böceklerin telef olacağı konusunda Tarım Bakanı ile hemfikir olduklarını kaydetti.

“KİMYASAL İLAÇLAMA KONUSUNDA TAVRIMIZ NETTİR”
Arıların ve doğadaki böceklerin zarar görecek olması nedeniyle, havadan kimyasal ilaçla yapılacak mücadeleye kesinlikle karşı çıktıklarını vurgulayan Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği, “Birliğimizin, Sayın Tarım Bakanı’ndan beklentisi, bize söz verdiği gibi çam kese böceğiyle mücadelenin biyolojik ilaçlarla yapılmasıdır. Kimyasal ilaçlama konusundaki tavrımız net ve kesindir” ifadelerini kullandı.

TABİPLER BİRLİĞİ DE TEPKİLİ
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada da; 2021-2023’te havadan biyolojik ilaçlama yapılmamasının, bugün tüm ülke çapında ormanlara ciddi ve geri dönülmez zararlar vermeye başladığı kaydedildi. “Geçmiş dönemde Orman Dairemiz tarafından başarıyla yürütülmüş havadan ilaçlama çalışmasından elde edilen tecrübeler ışığında yeni bir mücadele programının hayata geçirilmesini ümitle bekliyoruz” denilen açıklamada, “Tarım ve Maliye Bakanlıklarını, çam kese böceği ile entegre mücadelenin önemli bir unsuru olan zarar eşiğinin aşıldığı bölgelerde havadan mikrobiyal ilaçlama için gereken kaynağı, 2024 Mali Yılında ek bütçe çıkararak ayırmaya davet ediyoruz” vurgusu yapıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu