DünyaManşet

Kira piyasasında ev sayısı talep miktarına yetişmiyor. Kiracılar birbiriyle yarışır hale geldi

Londra’daki ev kiraları Ağustos ayında, bir yıl öncesine kıyasla %2.5 oranında arttı

Ortalama bir evin kirası 2 bin 361 sterlini buldu

KİRACILAR BİRBİRİYLE YARIŞIYOR… Kira piyasasındaki ev sayısının taleplere yetişememesi, Londra’da kiracıların ev bulmak için birbiriyle yarışmasına neden oluyor. Bu durum, Londra’daki kira fiyatlarının, bugüne kadar görülen seviyelerin de üzerine çıkmasına yol açtı. Rightmove’un araştırmasına göre, kiracıların daha az masraflı evler araması, talep artışının en çok başkentin dış bölgelerinde görülmesini sağladı. Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından özel sektör kira piyasasına yönelik yayınlanan son veriler ise Londra’daki kiraların Ağustos ayında, bir yıl öncesine kıyasla %2.5 oranında arttığını gösteriyor.

 

ORTALAMA KİRA 2,361 STERLİN… Emlak sitesi Rightmove’a göre ise kiralık ev talepleri artmasına rağmen piyasadaki mevcut ev sayısının azalması, Londra’da bu düzeyde kira artışlarının görülmesinin arkasındaki en büyük etkenlerden biri. Rightmove verileri, ev sahiplerinin emlak sitesinde yayınladığı evler için istediği kira miktarının 12 ayda ortalama %17 artarak aylık 2 bin 361 sterline ulaştığını gösteriyor. Aynı süre zarfında, mevcut kiralık ev sayısının %35 oranında düştüğü, site aracılığıyla ev görme taleplerininse %14 arttığı görülüyor.

 

LONDRA PİYASASININ DURUMU ‘ÇILGINCA’… BBC’nin bir haberine göre, arz-talep durumu geçen yıla kıyasla daha iyi olsa da 25 yıllık emlakçı Jeremy Leaf, Londra kira piyasasının durumunu “çılgınca” tanımlıyor. Kira ücretlerinin en yüksek olduğu bölgeler hâlâ şehrin merkezinde olsa da Rightmove’a göre, taleplerdeki en çok artış, başkentin dış bölgelerinde görüldü. Kiralık ev taleplerindeki bir yıllık artışın Coulsdon bölgesinde %228, Purley bölgesinde %115 ve Romford bölgesinde de %102 olduğu ortaya çıktı. Londra’da kira taleplerinde en çok artış görülen 10 bölge de “Zone 1” ve “Zone 2” olarak bilinen birinci ve ikinci bölgelerin dışında oldu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu