EkonomiGenelKıbrısManşet

‘Kiralar değil döviz yükseldi’

KKTC’de son dönemlerde kirada oturanların şikâyeti artarken, emlak çevreleri bir gerçeğe dikkat çekti:

KKTC’de son dönemlerde kirada oturanların şikâyeti artarken, emlak çevreleri bir gerçeğe dikkat çekti:

Türk Lirası’nın önlenemeyen düşüşü, kiracıları da sert şekilde vurmaya devam ediyor

TL’NİN İSTİKRARSIZLIĞI BÜYÜK SORUN… KKTC’de son dönemlerde kirada oturan vatandaşlar yanında, üniversite öğrencileri ve ülkede zorunlu ikamet edenlerin ev-daire kiralarının aşırı artışından şikâyetleri giderek artıyor. Emlak çevreleri ise ısrarla kiraların artmadığına dikkat çekiyor. Emlakçılar, kiraların son iki yıldır 2018-2019 fiyatlarından da düşük olduğunu savunurken, “Ancak, döviz bazında belirlenen kiralar nedeniyle Türk Lirası değer kaybettikçe, ev kirası da artıyor, aslında kiralar yükselmiyor, yükselen döviz karşılığı TL kira borcudur” diyor. Yatırım amacıyla satın alınan konutların veya başka konut satın alıp eskisini kiraya verenlerin borçlarının da döviz cinsinden olduğuna işaret eden emlak çevreleri, “döviz taksiti ödenen konutun TL cinsinden kiralanması düşünülemez. Burada en büyük şansızlık, TL’nin istikrarsızlığıdır” dediler.

HER BÜTÇEYE UYGUN EV BULUNUYOR… Özellikle son dönemlerde kiralık piyasasında artan bir hareketlilik olduğuna işaret eden Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur da piyasadaki kiralara değinerek, ülkemizde her bütçeye uygun kiralık ev olduğundan bahsetti. Bir gazeteye açıklamalarda bulunan Sungur, kiraların yüksek olduğuna yönelik eleştirilerine şöyle cevap verdi: “Eğer ki Çatalköy, Alsancak gibi turistlik bölgelerden ev kiralamaya kalkarsanız, elbette normal bir vatandaşa fiyat yüksek gelir. Ülkemizde de kiralar bölgesine ve evin yılına, katına göre değişiyor. Örneğin Lefkoşa’da 2 bin TL’ye kiralık yer bulmak da mümkün.”

EV SAHİBİ SAYISI ARTARSA KİRALAR DÜŞER… Bir ülkede ev sahibi sayısının artmasının kiralarda düşüşe yol açacağı gerçeğine katıldığını söyleyen Sungur, devletin yeniden sosyal konut projeleri yapması gerektiğini kaydetti. Sungur, İhtiyat Sandığı’nda biriken para kullanılarak bunun mümkün olabileceğini anlattı. Sungur, yapılabilecek bir diğer projenin de devletin vatandaşlarına birçok bölgede bulunan 10 binlerce dönüm araziyi yine ihtiyat sandığındaki paradan yararlanılmasını sağlayıp dağıtmak olabileceğini belirtti. Vatandaşların ev sahibi olmasının talebi azaltacağını ve kira ücretlerinin de düşeceğine dikkat çeken Sungur, plan ve programlarla bu sorunun ortadan kalkabileceğine işaret etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu