EkonomiKıbrısManşetToplum

Kiralık konut sayısı patladı

Emlak piyasası verilerine göre, kiralık konut sayısı geçen ay %7.4 oranında arttı

ARTUN ÇAĞA

Emlak piyasası verilerine göre, kiralık konut sayısı geçen ay %7.4 oranında arttı.

YÜKSELİŞ EĞİLİMİ GERİ DÖNDÜ
 Kuzey Kıbrıs’ta kiralık konut sayısı Temmuz-Ekim 2024 periyodundaki düşüş dönemini terk ederek, Kasım ayında yakaladığı yükseliş eğilimini üçüncü ayda da sürdürdü. Emlak sektörü verilerine göre, Kasım’da aylık bazda %7.67; Aralık’ta ise %4.28 oranında artan kiralık ev stoku; Ocak ayını %7.38 artışla kapattı. Geçtiğimiz ay sonunda ulaşılan 4 bin 291 adetlik kiralık konut sayısı ise ülke tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti. Emlakçılar, kiralama işlemlerinin ekonomik krize bağlı olaak yavaşladığını savunuyor.

ÇOĞU APARTMAN DAİRESİ
Emlak sektörü verilerine göre, geçtiğimiz ay içinde kiralık villa/müstakil ev piyasasında %6.6 oranında; kiralık daire sayısında ise %7.5 oranında artış hesaplandı. Piyasa verileri; %83.43 piyasa payı olan apartman dairesi, penthouse, studio daire grubundaki kiralık sayısının 3 bin 329’dan, 3 bin 580’e çıktığını gösteriyor. Villa, müstakil ev, ikiz villa, bungalow grubundaki kiralıkların sayısı ise 667’dem 711’e yükseldi.

TİCARİ EMLAK SERT YÜKSELDİ
Sektör verileri, geçtiğimiz Ocak ayında piyasaya sunulan ticari emlak sayısının da konut sayısı gibi sert bir yükseliş gösterdiğine işaret ediyor. Verilere göre, kiralık ticari emlak sayısı %7.2 artışla 403 adetten, 432 adede çıktı.

AÇIK ARA GİRNE
 Kiralık emlakların bölgelere göre dağılımında Girne %54’lük payla sektörün yarısından fazlasına hâkim olmaya devam ediyor. Girne bölgesinde 1,759 daire, 599 villa/müstakil ev ve 194 adet kiralık ticari emlak var. Girne’nin ardından %18.1 ile Mağusa; %15.4 ile Lefkoşa ve %11.8 ile İskele geliyor.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu