EkonomiGenelKıbrısManşet

Kiralık konutta fırsatçılık sıkıntısı

2,000 TL’ye kiracı bulunamayan evlere şimdi 4,000 TL’den fazla kira isteniyor

 

Covid-19 öncesinde baskılarla Türk Lirası yapılan kiralar, yine sterline dönüş yaptı

KİRALARA %100’Ü AŞAN ORANDA FAHİŞ ZAMLAR… Ülkede Temmuz ayına kadar 2,000 TL’ye bile kiralanamayan evler %100’lük zamla kiralanıyor. Öğrencilerin gelmesiyle “arz-talep dengesi, talep lehine artınca” mal sahipleri piyasayı istediği gibi şekillendirmeye başladı. Yüksek talebi fırsata çeviren mal sahipleri tekrar sterline dönüş yaptı. Mal sahipleri 2,000 TL’ye kiracı bulamadığı evine şimdi 350-400 sterlin istiyor. Bu miktarlar ise 4,000 TL’nin üzerini işaret ediyor. Başka deyişle kiralara yeni gelişmelerle %100’ün üzerinde artış gelmiş durumda.

TOPLUMUN BASKISIYLA KİRALAR TL OLMUŞTU… Covid-19 krizi öncesinde Türk Lirası’nın ağır değer kayıpları özellikle sterlin türünde kiracıların kâbusu olurken, mal sahipleri banka kredilerini öne sürerek geri adım atmıyordu. Bir ay kirasını 1,500 TL ödeyen kiracı ertesi ay 2,000 TL ödemek zorunda kalıyordu. Toplum baskısıyla karşılaşan hükümetin de baskıları sonrasında özellikle Lefkoşa’da sterlin türündeki kiraların büyük kısmı Türk Lirası’na dönmüştü. Ancak, koronavirüs krizi araya girince denge yeniden bozuldu.

KİRALIK FİYATLARINDA FIRSATÇILIK BAŞLADI… Aylarca boş kalan konutunun taksitini ödemekte zorlanan mal sahipleri, öğrencilerin geri dönmesiyle bunun acısını çıkarmaya çalışıyor. Artan taleple kiralık konutlar süratle tükenmeye başlarken, mal sahiplerinin çoğu ödeme şartlarını değiştirdi. TL’den sterline dönüş yanında aylık ödeme sona erdirilip, 6 aylık veya yıllık ödeme dönemine geçildi. Buna rağmen kiralık piyasası hala çok hareketli.

FIRSATÇILIĞIN ÖNÜNE SÖZLEŞMEYLE GEÇİLEBİLİR… Bu günlerde fırsatçılık yapmak isteyen bazı mal sahipleri ile kiracıları arasında yeni bir kriz daha yaşanıyor. Fırsatçı mal sahipleri TL ile kiraladığı ev için sterline geçiş yapmaya çalışıyor. Eğer kiracı bu fahiş fiyat artışı talebini kabul etmezse evden çıkması isteniyor. Başka deyişle Türkiye’de yaşanan kiralık ev krizi Kuzey Kıbrıs’ta da sıçradı. Emlakçılar, sözleşmelerin önemine işaret ederek, kiracıların imzaladığı sözleşmenin koruması altında olduğunu hatırlatıyor

Diğer Haberler

Başa dön tuşu