ManşetSağlıkToplum

Kişilik bozukluğu

Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişiler başkalarına aşırı güvenme, dayanma ve teslimiyetçi bir davranış sergilerler. Bu kişilerin teslimiyetçi ve bağımlı olmalarının sebebi, başkalarının yardımı olmadan hiçbir şey yapamayacaklarına inanmalarıdır

Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişiler başkalarına aşırı güvenme, dayanma ve teslimiyetçi bir davranış sergilerler. Bu kişilerin teslimiyetçi ve bağımlı olmalarının sebebi, başkalarının yardımı olmadan hiçbir şey yapamayacaklarına inanmalarıdır.

Yalnız kalamazlar. Bu kişilerde, depresyon, alkol veya madde kullanımı riski yüksektir, çünkü bağımlı oldukları kişi/kişiler hayatlarından çıktığında ya da bu kişiler eleştirel yaklaştıklarında tamamen reddedilmiş gibi hissettiklerinden boşluğa düşerler.

Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişilerin temel özelliği aşırı bir şekilde kendisine bakılma gereksinimi duymasıdır. Bu kişiler yoğun bir ayrılma korkusu yaşarlar; buna bağlı olarak sakin ve yapışkan davranış gösterirler. Bu kişiler pasif davranış gösterirler; kendileri tek başına işlerini halledemedikleri için başkalarının kendi yaşamlarına karışmasına izin verirler.Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişilerde kararsızlık durumu belirgindir.

Aşırı bir güven sağlanmadıkça başkaları, örneğin, eş, anne, baba, arkadaş vs., bu kişilerin yaşamlarındaki önemli kararların çoğunu (nerede yaşanacak, hangi işte çalışılacak vs.) verirler. Bağımlı Kişilik Bozukluğu olan kişiler kendi başlarına hiçbir şey yapamayacaklarından emin oldukları için yeni bir göreve başlamakta ve bağımsız olarak çalışmakta zorlanırlar. Sorumluluk almayı gerektiren görevlerden kaçınırlar. Kendilerini yetersiz ve sürekli yardıma ve güvenceye muhtaç olarak sunarlar. Diğer insanlardan sürekli onay almaları gerektiğinden kendi başlarına karar veremezler. Sonuç olarak, Bağımlı Kişilik Bozukluğu teşhisi konan bireyler, kararlarına güvenecek özgüvene sahip olmadıkları için, başkalarının ihtiyaç ve görüşlerini kendilerinden üstün tutma eğilimindedir.

Bu tür davranışlar, Bağımlı Kişilik Bozukluğu olan kişilerin neden pasif ve yapışkan davranış gösterme eğiliminde olduğunu açıklayabilir. Bu bireyler ayrılık korkusu sergilerler ve yalnız kalmaya dayanamazlar. Yalnız olduklarında, diğer insanlara aşırı bağımlılıkları nedeniyle tecrit ve yalnızlık duyguları yaşarlar. Genel olarak Bağımlı Kişilik Bozukluğu olan insanlar da karamsardır, durumlardan en kötüsünü beklerler veya en kötüsünün olacağına inanırlar. Daha içe dönük olma eğilimindedirler ve eleştiriye ve reddedilme korkusuna daha duyarlıdırlar.Bağımlı Kişilik Bozukluğu’nun genel tedavisi, tüm kişilik bozukluklarına benzer. Bağımsızlık korkularını ve kendilerini ifade etmedeki zorlukları incelemeye odaklanan psikodinamik psikoterapi ve bilişsel-davranışçı terapi, Bağımlı Kişilik Bozukluğu olan insanlara yardımcı olabilir

Bağımlı Kişilik Bozukluğu olan biri genelde yaşadığı ana sorun için bir uzmana başvurmaz. Daha çok, bu soruna bağlı olarak gelişen majör depresyon ya da anksiyete için yardım arar. Örneğin, kişi yalnız kalmaktan çok korktuğu için yalnız kaldığında anksiyete bozuklukları yaşamaya başlayabilir ya da depresyona girebilir. Bunun akabinde de bir uzmana danışmak isteyebilir. Tanı konduktan sonra ise Bağımlı Kişilik Bozukluğu tedavisi psikoterapi odaklı bir şekilde ilerler. Bilişsel davranışçı terapi ve şema terapi ile yürütülen Bağımlı Kişilik Bozukluğu tedavisi kişiye; Zorluklarla başa çıkmayı, özgüven kazanma ve artırma yollarını, daha aktif ve kendi kararlarını alabilen biri olmayı, sağlıklı, bağımsız ve karşılıklı ilişkiler kurmayı öğretmeyi amaçlar. Ayrıca terapi ile yaşanan bu kişilik bozukluğunun ana kaynağı da incelenebilir. Tedavi süresince ilaç da kullanılabilir. Bağımlı Kişilik Bozukluğu ilaçları ikincil olarak beliren depresyon ve anksiyete sorunlarını kontrol altına almak için reçete edilebilir. Bu kişilik bozukluğuna özel bir ilaç yoktur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu