KıbrısManşet

Kanber: Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını adil bulmuyorum

Kıbrıs Türk Esnaf Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, katıldığı bir programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Türk Esnaf Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, esnafın durumunu tespit etmek’ artık’ zor olmadığının altını çizerek ülke ekonomisindeki yaşanan sıkıntılara ve asgari ücretteki eksikliğe dikkat çekti.

17 ayda TL’nin % 45’lik bir değer kaybı yaşadığını aktaran Kanber, gelir kaybının ise % 51’in üzeninde olduğunu aktardı. Esnafında asgari ücretliden çokta büyük bir farkının olmadığını ifade eden Kanber, “Tüm bu adaletsizliklerin olduğu yerde emekçinin asgari ücretin açlık sınırına dayandığı noktada tartışılmaya çalışmasını çok doğu bir yöntem olduğunu düşünmüyoruz. Tüm bu ekonomi ile ilgili sıkıntılarda yaşanırken asgari ücretin açlık sınırı üstüne çıkması için ne kadar bir artış sağlayabileceğiz ki.

“ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTISINI SAMİMİ BULMUYORUM”

Kanber, “Bir takım oyunlarla, emekçinin hakkını manipüle ederek küçük artışlarla ortaya koymanın bu dönemde samimiyetsiz olduğunu düşünüyoruz. Evet bu süreçte tüm kesimlerin adil ve yaşanabilir bütçe için dayanışma gerekiyor” diyerek olağanüstü koşullarda hükümetin bunu yapması gerektiğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde ikinci asgari ücreti belirlemek üzere toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na yönelik eleştirilerde bulunan Kanber, toplantıyı samimi bulmadığı ifade ederek , “Kamu yetkilisinin dahi katılmadığı bir Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını adil ve samimi bulmuyorum. Asgari ücrete yapılan 150-200 TL’lik yapılan zam ise dar gelirli aileler için açlık sınırının üstünde olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Dar gelirliler ile yüksek gelirliler arasındaki makası daraltmanın gerekli olduğunun önemine değinen Kanber, “Biliyorum ki esnaf için de çalışanının maaşını ödemek zor ancak esnaf bu zaman kadar yapılan artışlara karşı hiç sorun yaratmadı gerekirse kendi kazancını bölüp çalışanına verdi. Zor günlerden el birliği ile kalkmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.

FIRSATÇILIK YAPANLARA GÖZ YUMULMAYACAK

Dışarıdan gelen turistler için fiyat etiketinde fırsatçılık yapılması konusuna değinen K.T Esnaf Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, “Bu tür durumlarda sendikamız gerek telkin gerek ise yasal yollara başvurmaktan geçinmemektedir. Ancak bu konunun hakimi Maliye Bakanlığı’dır. Sürdürülebilir bir ekonomi için Türkiye’den, Güney Kıbrıs’tan ve Avrupa’dan gelen turistler için etiket fiyatlarının kat ve kat üzerindeki artışı kesinlikle kabul etmiyoruz” çağrısında bulundu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu