KıbrısManşet

KKTC için yolun sonu mu!

‘Kıbrıs Türk Devleti’nin gündeme gelmesinin ardından toplum, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin akıbetinin ne olacağı ve ülkenin ne yöne doğru evirileceğini sorgulamaya başladı

Kıbrıs Türk Devleti, Kıbrıs sorununu ortadan kaldırarak adadaki bölünmüşlüğü kalıcı hale getirecek projenin ilk adımı mı?

Kıbrıs Türk Devleti ile birlikte rejim değişikliği gündeme gelerek, Başkanlık sistemine geçiş mi olacak?

ÖZEL HABER

ADETA ‘AĞZINDAN BAKLAYI’ ATTI…

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil ederek, Kıbrıs Türk Devleti’ni tanımaya yönelik çağrıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “Artık Kuzey de demek istemiyoruz” diyerek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” yerine “Kıbrıs Türk Devleti” ifadesini kullanması ülkemizde hem şaşkınlık yarattı hem de yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

BİR GECEDE DEĞİŞİKLİK YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’na göre, Kıbrıs Türk Devleti’nin resmiyet kazanabilmesi için; KKTC’nin lav edilmesi ve ardından Kurucu Meclis tarafından oluşturulacak Anayasa ile yeni devletin kurulması gerekiyor. Anayasa’ya göre bu değişikliği yapmak için Meclis’in 3’te 2’lik çoğunluğuna (30 milletvekili) ya da Halkoylamasına gidilmesi gerekiyor. Akıllara, Annan Planı döneminde de gündemde olan “Kıbrıs Türk Devleti” gelse de siyasiler sadece ismin aynı olduğunu yapının tamamen farklı olduğunu savundu.

PEKİ, BUNDAN SONRA NE OLACAK?

“Kıbrıs Türk Devleti” söyleminin sadece bir slogandan ibaret olabileceği de ihtimaller arasında bulunurken, muhalefetin tepkisine neden olan bu gelişme, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve hükümet yetkilileri tarafından memnuniyetle karşılandı ve kabul gördü. Siyasiler bu konuyu tartışırken, toplumun en çok merak ettiği konu ise bu kararın sonrasındaki adımın ne olacağı.

KİM NE DEDİ…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bu kavramı destekliyorum. Burada esas amaç KKTC’nin dünyada kabul görmesi için sağlam zeminde ilerlemek. Bu Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de olabilir Kıbrıs Türk Devleti de…”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Sn. Fuat Oktay’ın “Kıbrıs Türk Devleti” demeyi tercih etmesi son derece ilginç! “Kıbrıs Türk Devleti” Annan Planı’ndaki federasyonun yetkilerini egemence kullanan iki eşit kurucu devletinden birinin adı.  Bu tercih bundan sonra da çok konuşulacağa benziyor!”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “Biz devletin adı değişecek demiştik. Sayın Fuat Oktay’ın da “Kıbrıs Türk Devleti” ifadesini kullanması ile artık dönülmez kutlu bir yola girdiğimiz kesinleşmiştir.”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, “Sayın Oktay’ın bugünkü mesajları doğru algılanmalı ve farklı yönlere çekilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti, ortaya koymuş olduğumuz ve partimizin tam destek verdiği yeni pozisyonunuza şüpheye mahal vermeyecek şekilde tam destek vermektedir.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, “Sayın Fuat Oktay’ın bugün yapmış olduğu Kıbrıs Türk Devleti’nin tanınması çağrısı, bu konudaki kararlılığımızı hala anlayamamış olanlar için son bir fırsat niteliğindedir.”

CTP Genel Başkanı Erhürman, tepkiler üzerine ikinci bir açıklama yaparak, “Telaşa mahal yok! Bana laf yetiştireceğinize, sonsuza kadar yaşatacağız dediğiniz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Anayasa’da yer alan adını hangi sebeple değiştirmek istediğinizi halka açıklamanız daha yararlı olmaz mı?” ifadelerini kullandı.

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, “İsimlerle uğraşmak yerine, halkın önünü açmak için zihniyetinizi değiştiriniz. Kıbrıslı Türk toplumu ve dünya devletleri, sizin ayrılıkçı tezlerinizi reddediyor. İsim değişikliği ile sadece kendinizi kandırıyorsunuz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu