EkonomiKıbrısManşetToplum

KKTC Merkez faizleri uçurdu

KKTC Merkez Bankası, nezdindeki TL ve döviz mevduatın faiz oranlarını yukarı çekti

KKTC Merkez Bankası, nezdindeki TL ve döviz mevduatın faiz oranlarını yukarı çekti.

 FAİZE 1000 BAZ PUAN ARTIŞ
KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu, nezdindeki Türk Lirası ile yabancı para mevduat ve yasal karşılık hesaplarına uygulanan faiz oranlarını ciddi oranlarda artırdı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ayrıca, Türk Lirası ve yabancı parada reeskont iskonto ve avans işlemleri faiz oranlarının da yeniden belirlediği bildirildi. TL mevduata 1000 baz puanlık (%10) artış yapılırken, bu artışlar dolarda 50 ve Euro’da 25, sterlinde de 75 baz puan oldu. Bu adımın, bankalardaki mevduat faizlerinde de artış yapılmasını sağlaması bekleniyor.

TL FAİZ ORANI %36’YA UÇTU
Yapılan açıklamaya göre vadelerinden bağımsız olarak Merkez Bankası nezdindeki faize tabi Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık %26’dan %36’ya yükseltildi. Yabancı parada ise ABD Doları mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık %1.50’den %2’ye, Euro mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık %1’den %1.25’e ve İngiliz Sterlini mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık %1.25’ten %2’ye çıkarıldı.

YASAL KARŞILIKLAR DA ARTTI
Merkez Bankası 1 Aralık 2023 itibarıyla yürürlüğe giren kararla nezdindeki, Türk Lirası yasal karşılıklara uygulanan faiz oranı yıllık %6’dan %15’e çıkarıldı. Yabancı parada da ABD Doları yasal karşılıklara uygulanan faiz oranı yıllık %0.75’ten %1’e, Euro yasal karşılıklara uygulanan faiz oranı yıllık %0.50’den %0.75’e ve İngiliz Sterlini yasal karşılıklara uygulanan faiz oranı yıllık %0.65’ten %1’e yükseltildi.

REESKONT İŞLEMLERİ
TL olarak tanzim edilen, ticari senetler karşılığında Merkez Bankası tarafından yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı da yıllık %40’tan %50’ye çıktı. Sanayi, ihracat, turizm, eğitim ve tarım sektörleri senetleri karşılığında yapılacak reeskont işlemlerindeki iskonto faiz oranları yıllık %32.75’ten %42.75’e, küçük esnaf senetlerinin iskonto faiz oranı yıllık %30.75’ten %40.75’e ve döviz mukabili avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı da %32’den %42’ye çıkarıldı. Yabancı para reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ile döviz mukabili avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranları ise %4’ten %5’e yükseltildi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu