GenelKıbrısManşetSporTürkiye

KKTC yok Buse var

5. İslami Dayanışma Oyunları, 9-18 Ağustos tarihlerinde Konya’da gerçekleşiyor. 56 ülkeden 3 bine yakın sporcunun 24 farklı branşta madalya mücadelesi vereceği organizasyonda KKTC her zamanki gibi olmayacak. Oyunlarda başarılı sporcumuz Kıbrıslı Türk Atlet Buse Savaşkan Türkiye adına yarışacak.

5. İslami Dayanışma Oyunları, 9-18 Ağustos tarihlerinde Konya’da gerçekleşiyor. 56 ülkeden 3 bine yakın sporcunun 24 farklı branşta madalya mücadelesi vereceği organizasyonda KKTC her zamanki gibi olmayacak. Oyunlarda başarılı sporcumuz Kıbrıslı Türk Atlet Buse Savaşkan Türkiye adına yarışacak.

5. İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI’NDA KKTC YOK

Bu yıl 5. kez düzenlenecek İslami Dayanışma Oyunları, 9-18 Ağustos tarihlerinde Konya’da gerçekleşecek. Türkiye’nin ev sahipliğindeki organizasyonda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) dışında 56 ülkeden 3 bine yakın sporcu 24 farklı branşta yarışacak.

BUGÜNE KADAR HİÇ KATILAMADIK

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin katılımı ile 4 yılda bir düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’nda Asya, Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Kafkasya’dan ülkelerin sporcuları yarışabiliyor. KKTC, İslam Teşkilatı’na üye olamadığı için bugüne kadar 5. kez organize edilen oyunların da hiçbirinde yer alamadı.

FEDERE DEVLETİ OLARAK 9 MADALYA KAZANMIŞTIK

İslami Dayanışma Oyunları yapılmaya başlamadan önce yine Türkiye’nin ev sahipliğinde 26 Eylül – 5 Ekim 1980 tarihlerinde “1. İslam Ülkeleri Spor Oyunları” düzenlenmişti. İzmir’de yer alan oyunlara o dönem Kıbrıs Türk Federe Devleti olarak katılmış ve sporcularımız farklı branşlarda 3 altın, 3 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplamda 9 madalya kazanmıştı. Ancak bir sonraki etkinlik yapılamamış ve İslam Ülkeleri Spor Oyunları sadece bir kez düzenlenmişti.

RESMİ GİRİŞİMLER YAPILDI ANCAK SONUÇ YİNE ALINAMADI

2021 yılı Eylül ayında Konya’da yapılması planlanan ancak bu yıla ertelenen 5. İslami Dayanışma Oyunları ile ilgili daha önce KKTC MOK’un da yoğun istek ve talepleri doğrultusunda resmi girişimler yapılmıştı. Geçtiğimiz yıl spordan sorumlu bakanlık ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde Türkiye’ye sözlü ve yazılı başvurular yapılırken, cevaplar verilmiş ve yine siyasi sebeplerden ötürü KKTC’nin organizasyonda yer alamayacağının bildirildiği öğrenildi.

PROTOKOL DE SONUÇ VERMEDİ

TC ile KKTC hükümetleri arasında, gençlik ve spor alanlarında mevcut işbirliğini ilerletmek, proje ve faaliyetleri yapmak amacıyla Haziran ayında “Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Protokolü” imzalanmıştı. Protokol kapsamında “Türkiye’de düzenlenecek uluslararası etkinliklere, KKTC’nin de davet edileceği” maddesi yer alsa da 5. İslami Dayanışma Oyunları’na KKTC davet edilmedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA ÜST DÜZEY TOPLANTI

Yaşanan bu sıkıntılı süreçle ilgili geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başkanlığında, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve ilgili bürokratların katılımıyla Cumhurbaşkanlığı’nda üst düzey toplantı yapıldı. Toplantıda KKTC’nin ilerleyen dönemlerde İslam Dayanışma Oyunları başta olmak üzere düzenlenecek bazı uluslararası ölçekteki organizasyonlarda yer alabilmesine ilişkin adımlar görüşüldü.

KIBRISLI TÜRK ATLET BUSE SAVAŞKAN, TÜRKİYE ADINA YARIŞACAK

5. İslami Dayanışma Oyunları’nda ülkeler bazında KKTC adına sporcularımız yer alamayacak ancak oyunlarda, başarılı sporcumuz Kıbrıslı Türk atlet Buse Savaşkan yarışacak. Kadınlar yüksek atlamada başarıdan başarıya koşan Buse, Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından duyurulan 41 kişilik sporcu kafilesinde yer alarak oyunlarda Türkiye Milli Takımı adına madalya mücadelesi verecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu