EkonomiKıbrısManşet

KKTC’de akaryakıt krizi!

TL’nin Dolar karşısında ciddi oranda değer kaybetmesi ve brent petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zararına satış yaptıklarını öne süren akaryakıt ithalatçısı firmalar ALPET ve KPET bu sabah itibariyle akaryakıt istasyonlarına yakıt vermeyi durdurdu


TL’nin Dolar karşısında ciddi oranda değer kaybetmesi ve brent petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zararına satış yaptıklarını öne süren akaryakıt ithalatçısı firmalar ALPET ve KPET bu sabah itibariyle akaryakıt istasyonlarına yakıt vermeyi durdurdu. Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, akaryakıt fiyatlarının otomasyon sistemine bağlı olduğunu belirterek normal şartlarda fiyat değişikliğinin 15 günde 1 gerçekleştiğini kaydetti. “Normal şartlarda fiyatların yeniden değerlendirilmesi gereken günün 26 Ekim olduğunu belirten Çağdal, “İthalatçı firmalar ‘fiyat çok yükseldi ve artık zarar ediyoruz’ diyerek 26 Ekim’i beklemeden satışı durdurdular. Akaryakıt istasyonları elindeki stoku mevcut fiyattan halkımıza satmaya devam edecek fakat bu stoklar depoda bittiği an biz de yeni stok alamadığımız için satış yapamayacağız” dedi.

“50-60 KURUŞLUK BİR ZAM BEKLENİYOR”

Akaryakıt ithalatçılarının bir yandan haklı olduğunu, diğer yandan ise önümüzdeki haftaya kadar beklemeleri gerektiğini savunan Çağdal, “Akaryakıt fiyatı ve dolar fiyatı ciddi oranda düşseydi ithalatçı firmalar hemen fiyatları düşürelim diye bir talepte bulunur muydu?” diyerek tepkisini dile getirdi. Hem dövizdeki artış, hem petrol fiyatlarındaki artış hem de hükümetlerin zam yapmayı geciktirmesi nedeniyle ithalatçı firmaların zararının büyüdüğünü de kaydeden Çağdal, “Şu an için 50-60 kuruşluk bir zam öngörülüyor fakat fiyatın belirlenmesi için 1 haftalık süre daha var. 1 haftada neler olur bilemeyiz” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZDE AKARYAKIT FİYATLARI GERÇEKTEN UCUZ”

Ülkemizde akaryakıt ürünlerinin en uygun fiyatlı ithal ürün olduğunu da savunan Levent Çağdal, “Netice itibariyle ülkeye dövizle giren bir emtiadan bahsediyoruz. Bizde 7.58 TL olan benzin Güney Kıbrıs’ta 14-15 TL’ye satılıyor. Hükümetler uzun bir süredir akaryakıt fiyatlarını çok düşük tutmaya çalıştı fakat dövizle ülkeye gelen bir ürünün fiyatını düşük tutmak mümkün değildir” dedi.

“İSTASYONLARIN STOKU HAFTASONUNA KADAR DAYANMAZ”

Akaryakıt satışının durduğunu ve akaryakıt fiyatlarının artacağını duyan vatandaşların akaryakıt istasyonlarına akın ettiğini kaydeden Levent Çağdal, “Umarım hükümet duruma müdahale eder ve ithalatçı firmalarla bir uzlaşı sağlanır” diyerek aksi taktirde istasyonların stoklarındaki yakıtın hafta sonunu bile bulmadan tükeneceğini açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu