EkonomiGenelKıbrısManşet

KKTC’nin konut piyasası, Türk Lirası’nın astronomik oranda değer kayıplarından olumsuz etkileniyor

Birçok yap-satçı firma iç piyasa için döviz karşılığı fiyatlarda indirim yapsa da TL karşılığı fiyatlar artıyor

Birçok yap-satçı firma iç piyasa için döviz karşılığı fiyatlarda indirim yapsa da TL karşılığı fiyatlar artıyor

 TL, STERLİN KARŞISINDA %32 DEĞER KAYBETTİ… Kuzey Kıbrıs konut piyasasında döviz cinsinden fiyatlarda indirim yapılsa da Türk Lirası’nın her geçen gün biraz daha değer kaybetmesi, fiyatlarda TL bazında ciddi artışlara neden oluyor. Ocak 2021’de 90 bin sterlin olan bir konutun fiyatı piyasadaki durgunluktan dolayı 85 bin sterline indirilse de döviz bazındaki %5,5’lik indirim, TL’nin sterlin önündeki %32’lik düşüşü karşılamıyor. 1 Ocak 2021 günü 960 bin TL (90 bin sterlin karşılığı) olan bir konut 12 Kasım itibarıyla 1 milyon 135 bin TL (85 bin sterlin karşılığı) civarına yükselmiş durumda. Başka deyişle düşürülen sterlin fiyatının TL karşılığı bile 12 Kasım’da %14 oranında daha yüksek.

 

İNŞAAT MALİYETLERİ DURMADAN ARTIYOR… İnşaat maliyetlerinin Türkiye dâhil küresel piyasalarda artması, KKTC için de geçerli. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) inşaat maliyet endeksine göre, Eylül ayında inşaat maliyetleri geçen yıla göre %39,5 yükselirken, benzer oranlar KKTC’de de gerçekleşti. TÜİK inşaat maliyetlerini malzeme ve işçilik maliyetleri olarak iki ana başlık altında hesaplayıp ilan ediyor. Eylül’de malzeme maliyetlerinde artış %47,4, işçilik maliyetlerinde artış %22,3 oldu. KKTC’deki inşaat çevreleri, son bir yılda inşaat maliyetlerindeki artışın önemli bir bölümünün malzeme maliyetlerindeki yükselişten kaynaklandığın da işaret ediyor.

 

CİDDİ BİR KONUT STOKU BİRİKTİ… KKTC’yi de Şubat 2020’de etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle konut satışlarının durma noktasına gelmesi, ciddi bir konut stoku oluşmasına neden olurken, İnşaat Müteahhitleri Birliği 20-25 bin bandında bir stoktan söz ediyor. Ancak, GIYNIK Property’in piyasa çalışmalarında pazarda (süren projeler dahil) satışa sunulan yaklaşık 14 bin konut olduğu bilgisine ulaştı. Bu rakam bile oldukça ciddi bir stok olduğunu gösterirken, konutun TL bazında önlenemeyen artışı, iç konut pazarının önünü iyice tıkamış durumda.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu