EkonomiGenelKıbrısManşet

KKTC’ye yeni şube bankası

KKTC Merkez Bankası, Denizbank’a şube açma izni verdi. Şube bankaların sayısı 6’ya yükseldi

Türkiye’nin önemli bankalarından olan Denizbank, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD’nin kontrolünde

Ülkedeki EuroDeniz International Banking Unit Ltd. isimli off-shore bankanın %99 hissesi de Denizbank’a ait

Küçük KKTC pazarında 15’i özel, 1’i kamu sermayeli 5’i de şube banka olmak üzere 21 adet banka var

DENİZBANK 6’NCI OLACAK…

Türkiye’de kurulu bankalardan Denizbank da Kuzey Kıbrıs’ta şube açıyor. KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu, 31 Ocak’taki toplantısında Denizbank A.Ş.’nin şube açma başvurusunu onayladı. KKTC’de halen Türkiye İş Bankası; T.C. Ziraat Bankası; T. Halk Bankası; Türk Ekonomi Bankası ve T. Garanti Bankası adıyla 5 adet şube bankası faaliyet gösteriyor. Bu son izinle birlikte KKTC’deki toplam banka sayısı ise 22’ye yükseldi. KKTC’de, şube bankaları dışında 1’i kamu, 15’i de özel sermayeli 16 banka daha bulunuyor.

25 YILDA 3 KEZ EL DEĞİŞTİRDİ…

Denizbank, 1997 yılında bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alındı. 25 yıllık kısa tarihçesine üç hissedar değişimi ve bir halka arz sığdıran banka; Ekim 2006’da Avrupa’nın önde gelen finans gruplarından Dexia bünyesine katılmasının ardından, Rusya’nın Türkiye’ye bir seferde gerçekleştirdiği en büyük yatırıma konu oldu ve 28 Eylül 2012 itibarıyla Avrupa’nın en büyük bankalarından Sberbank çatısı altında hizmet vermeye başladı. Banka’nın payları son olarak 31 Temmuz 2019 itibarıyla, Emirates NBD’ye devroldu.

MENAT’IN EN GÜÇLÜ BANKASI…

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir banka olan Emirates NBD, MENAT (Middle East-North Africa and Turkey) bölgesinin öncü bankacılık gruplarından biri olarak dikkati çekiyor. Grup, 13 ülkede faaliyet gösterirken, 2022 sonu itibarıyla, toplam varlıkları 742 milyar AED (Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi) değerinde açıklandı. Bunun yaklaşık 202 milyar ABD Doları düzeyinde olduğu hesaplanıyor. Denizbank’ın 31 Aralık 2022 itibarıyla Türkiye’de ve yurt dışı şube iştiraklerinde 17,3 milyon müşteriye hizmet ettiği bildirilirken, 2022 yılı kârı 17,3 milyar TL olarak açıklandı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu