KıbrısManşetSağlık

Kocaismail: “KEŞKE NİSAN 1 şakası olsa”

Ülkede yılda 700’ün üzerinde yeni kanser teşhisi konulduğuna işaret eden Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, açık pazarlarda kurulan standlarda, 537 kişiye yapılan PSA testi sonucunda %10’dan fazlasında, 45 kişide PSA üst sınırı, 27 kişide de PSA sınırının çok üzerinde sonuçlar alındığına dikkat çekti. "Gerçek bir tarama devlet politikasıyla yapılabilir" dedi.

Ülkede yılda 700’ün üzerinde yeni kanser teşhisi konulduğuna işaret eden Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail,  vaka sayısı arttıkça yardım edebilmenin de zorlaştığına dikkat çekti.
Sosyal medya hesabından “KEŞKE NİSAN 1 şakası olsa” başlıklı açıklamada, 1-5 Nisan Kanser Haftası’na değinen Kocaismail, bu tarihlerin, hükümet edenlere, genel kanser türlerine ve ada çapında yaşanan yoğun kanser türlerinde erken tanının önemine dikkat çekmesi ve kanser taramalarının yaygınlaşması için değerlendirme yapılma şansı verdiğini de ekledi. Kocaismail, “Hastalarımıza yardımcı olabilme, hasta olmayanları taramalar yoluyla koruyabilmemize FİTRE Bağışlarınızla destek olunuz” çağrısı da yaptı. 
Bu yıl açık pazarlarda tarama yapıldı
Kocaismail, 19 Mart 24 Mart tarihleri arasında ve 1—31 Mart Prostat Kanseri Farkındalık ayı çerçevesinde Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin TULIPS Organizasyonu Yakın Doğu üniversite Hastanesi ve Belediyeler işbirliğiyle PSA Test taramalarını 6 Belediyenin açık pazarında gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Kocaismail, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“İki yıl önce Meclisten başlayarak Devlet Dairelerinde, geçen yıl adadaki tüm Belediye çalışanlarıyla Belediyeye uğrayan vatandaşa ve bu yıl da Belediyelerin açık pazarlarında pazar yerine uğrayan 50 yaş üzeri yada ailesinde kanser öyküsü olan erkeklere yönelik temsili tarama gerçekleştirilmiştir. Aslında bu taramalardan murat edilen iki önemli husus vardır. Bunlar, insanımızı hastalanmadan korumak ve doktor ilaç giderleriyle Devlet bütçesini de korumaktır.”
“Gerçek bir tarama politikası için devlet politikası gerekir”
Kocaismail, yaptığı paylaşımda, 537 kişiye yapılan PSA testi sonucunda %10’dan fazlasında, 45 kişide PSA üst sınırında sonuç alındığını belirtti. 27 Kişide de PSA sınırının çok üzerinde sonuçlar alındığına işaret eden Kocaismail,  tüm normalin üzerinde sonuçların alındığını ve vatandaşların ürolog değerlendirmesi için doktorlarına yönlendirildiğini kaydetti. Kocaismail, “Ülkemizde gerçek bir taramanın yapılabilmesi ancak ve ancak Devlet Politikası ile olabilir ve erkek nüfusu 26 bin civarında taradığınız takdirde hem İnsan Sağlığı ve hem de Sağlık Bütçesi korunabilir. Bir Prostat Kanseri hastasının tedavi masrafları 500 bin tl’yi geçerken Kanserden korunma maliyetleri o kadar düşüktür ki; en basit ifadeyle 3 kanser hastasının ilaç giderlerinin maliyetiyle tüm erkek nüfusa tarama yapılabilir” şeklinde açıklama yaptı.
Erken tanı için tarama rakamları
Meme Kanserinde erken tanı için kadınları tarama yapmaya teşvik etmek gerektiğine dikkat çeken Kocaismail, neme taramasında, 40-69 yaş 56 bin 681 kişiden bir yılda taranması gereken kadın nüfusunun 19.840 olması gerekirken erken tanı için ancak 1418 kadın 1500 kadın tarandığını belirtti.
Kocaismail, Servix 30-69 yaş 75556 kişiden bir yılda taranması gereken kadın nüfusunun 26445 olması gerekirken erken tanı için ancak 1275-1500 kadın tarandığını; Kolon 50-74 yaş 74158 kişiden, bir yılda taranması gereken kişi sayısının 26305 kadın erkek olması gerekirken erken tanı için ancak 1914-2000 civarı tarandığını belirtti. Kocaismail, “Ülke olarak taramaları binli rakamlardan YİRMİ BİNLİ RAKAMLARA çıkararak toplumun %70’ini taradığımız anda hem sağlıklı bir topluma ve hem de güçlü bir ekonomiye sahip olacağız” dedi.
“Maddi manevi desteklerinizi bekliyoruz”
Kocaismail, açıklamasında erken teşhis edilebilen kanser türleri; Meme, Prostat ,Kolon, Servix olduğunu ve bu türlerde yılda 600 civarında yeni teşhis olduğunu belirtti.  “Bir yılda 700-800 civarında yeni kanser vakası teşhis ediyoruz. 700 vakanın erken teşhisle 600’ünü yaşamayacağımızı düşünmek bile insana mutluluk olarak yansır hedef yıllık tarama sayılarını her kanser türüne göre 20 Binlerin üzerine çıkarmak. Maddi manevi desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.
Kocaismail, açık pazarlarda yapılan taramalar hakkında tarih ve kişi sayısı verdi:
19.3.2024
Gönyeli Belediyesi Açık Pazar Katılan. 60. Kişi
PSA Sınırına yakın yada sınırı az geçen sonuçlar 2. Kişi
PSA Sınırının çok üzerinde çıkan sonuçlar. 2. Kişi
20.3.2024
Girne Belediyesi Açık Pazar. Katılan. 74. Kişi
PSA Sınırına yakın yada sınırı az geçen sonuçlar. 6. Kişi
PSA Sınırının çok üzerinde çıkan sonuçlar. 3. Kişi
21.3.2024
Mağusa Belediyesi Açık Pazar. Katılan. 100. Kişi
PSA Sınırına yakın yada sınırı az geçen sonuçlar. 9 Kişi
PSA Sınırının çok üzerinde çıkan sonuçlar. 5. Kişi
22.3.2024
İskele Belediyesi Açık Pazar. Katılan. 100. Kişi
PSA Sınırına yakın yada sınırı az geçen sonuçlar. 6. Kişi
PSA Sınırının çok üzerinde çıkan sonuçlar. 2. Kişi
23.3.2024
Güzelyurt Belediyesi Açık Pazar. Katılan. 100. Kişi
PSA sınırına yakın yada az geçen sonuçlar. 12. Kişi
PSA Sınırının çok üzerinde çıkan sonuçlar. 7. Kişi
24.3.2024
Lefkoşa Belediyesi Açık Pazar. Katılan. 103. Kişi
PSA Sınırına yakın yada az geçen sonuçlar. 10. Kişi
PSA Sınırının çok üzerinde çıkan sonuçlar. 8 Kişi

Diğer Haberler

Başa dön tuşu