KıbrısManşet

Konut fiyat artışlarında rekor kıran Türkiye’de üç aydır fiyatlar düşüyor

TC Merkez Bankası Nisan ayı Konut Fiyat Endeksi sonuçlarını açıkladı

 

 

FİYAT ARTIŞI NİSAN’DA %2’DE KALDI… 2020’de %30’un üzerinde fiyat artışıyla Dünya’da ilk sıraya yerleşen Türkiye’de üç aydır fiyat artış hızı düştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) 2021 yılı sonuçlarını açıkladı. Verilere göre fiyat artışı hem Türkiye genelinde hem de yazlık bölgelerde yavaşladı. Şubatta %2,6, Martta %2,4 oranında artış gösteren fiyatlar, nisan ayında %2 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, yavaşlamanın önümüzdeki aylarda süreceğini kaydetti.

 

KONUTTA YILLIK ARTIŞ %13 OLDU… Konut Fiyat Endeksine (KFE) bakıldığında yıllık bazda da azalma yaşandı. Nisan ayında yıllık reel artış oranı %13,0 olurken, Mart ayında bu veri %13,6 olarak gerçekleşti. KFE, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %32.4 artış yaşadı. Artış hızındaki yavaşlama sahil bölgelerinde de kendini gösterdi. Mayıs 2020’den beri fiyat artışı İzmir’de İstanbul ve Ankara’nın önünde giderken, Nisan ayında artış oranı %1,4 oldu. İstanbul ve Ankara’da %1,5 oranla İzmir’in önüne geçti. Ancak yıllık bazda İzmir hala önde.

 

AZALMA DEVAM EDECEK… Endeks sonucunu değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, talepteki azalmaya bağlı olarak fiyat artışlarının hız kestiğini söyledi. Kısıtlamalar ve konut kredi faizlerindeki yüksekliğin talebin düşmesinde etkili olduğunu aktaran Maya, “Bu etkiler fiyat üzerinde düşüşe neden oldu. Şu anda geriden başlayarak gelen bir hız kesme var. Nisan ayı verisinde de bunu görüyoruz. Talebe bağlı olarak konut fiyatlarında artış hızının önümüzdeki 6 ay boyunca gerileyeceğini öngörüyoruz” dedi.

 

DÜŞEN STOKLAR DA ETKİLEDİ… EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, Genel Müdür Cansel Turgut Yazıcı ise yazlık bölgelerdeki düşüşün, sahillerde kiralama ve satın alma hareketliliğinin azalmasından kaynaklandığını belirtti. “Bu bölgelerde alan aldı. Stok azaldı, ayrıca aşılama da etkili oldu” diyen Yazıcı, “Talep düştü. Ancak arz daha fazla düştü” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu