EkonomiGenelManşetTürkiye

Konut fiyatları Mayıs’ta yüzde 3.6 arttı

TC Merkez Bankası konut fiyatlarındaki artışın Mayıs ayında da durmadığına dikkat çekti.

REEL ARTIŞ %45

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın Mayıs ayında da sürdüğünü açıkladı. TCMB tarafından hazırlanan ve Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), Mayıs’ta önceki aya göre %3.6 oranında artarak 877.9 seviyesinde gerçekleşti. Bu değişim konut fiyatlarının aylık artışına işaret ederken yıllık nominal artış ile reel artış oranları da belli oldu. Verilere göre, fiyatlar geçtiğimiz yılın aynı ayına göre nominal olarak %103.6 oranında, reel olarak ise %45 oranında yükseldi.

İSTANBUL’DA METREKARESİ 36 TL

Konut Fiyat Endeksi verilerine göre İstanbul’da bir evin metrekaresi 36 bin 004 liraya yükselirken, fiyat rekoru da yenilendi. Ankara’da ortalama metrekare fiyatı 17 bin 647 TL, İzmir’de de 27 bin 89 TL düzeyinde hesaplandı. Mayıs ayında İstanbul’da fiyatlar %2.8; Ankara’da %5.6; İzmir’de de %3.2 oranlarında arttı. Konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul’da %95.2; Ankara’da %113.2 ve İzmir’de de %106.2 oranlarında yükseldi.

BATI KARADENİZ UÇTU

TC Merkez’in verilerine göre Mart’ta Konut Fiyat Endeksi’nde yıllık bazda en yüksek artışın görüldüğü kentlerin başında %135’le Zonguldak, Bartın ve Karabük geldi. Bu kentleri %125.5 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ; %120.8 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan izledi. Depremi yaşayan iller olan Adıyaman, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye kentlerinde Şubat-Mayıs endeksleri veri yetersizliği nedeniyle sabit kabul edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu