EkonomiGenelManşetTürkiye

Konut yatırımlarında ‘geri dönüş’ uzuyor

Dünya genelinde konutların kira geri dönüş süresi 200-250 ay iken, Türkiye’de bu süre 350’ye kadar çıktı

Dünya genelinde konutların kira geri dönüş süresi 200-250 ay iken, Türkiye’de bu süre 350’ye kadar çıktı

Antalya ve Muğla’da Rus ve Ukraynalıların rağbeti nedeniyle geri dönüş süresi düştü.

YATIRIM ARACI OLARAK DEĞERLENDİRİNCE

Dünya genelinde büyükşehirlerde konutların kira geri dönüş süresinin 200-250 ay arasında olduğu bilinirken Türkiye’de birçok kentte bu aralık yukarı yönlü aşılmış durumda. 20 büyükşehirden sadece Antalya ve Muğla’da konutların geri dönüş süresi kısaldı, kiralar konut fiyatlarından fazla arttı. Gayrimenkul, barınma ihtiyacının ötesinde, bir yatırım aracı olarak da görülüyor. Bu nedenle her gelir düzeyinden yatırımcının gerek ikamet amaçlı gerekse yatırım amaçlı olarak gayrimenkule yöneldiği biliniyor. Son 1 yılda ise özellikle konut fiyatlarının rekor düzeyde arttığı görülüyor. Talepte ve inşaat maliyetlerinde görülen hızlı yükseliş, konut fiyatlarında ve kiralardaki artışın temel nedenleri olarak dikkat çekiyor.

ANTALYA VE MUĞLA’DA SAVAŞ ETKİSİ

Denge Değerleme’nin Dünya için yaptığı araştırma bir konut yatırımının kiraya verilmesi halinde kaç yılda kendini amorti ettiğini ortaya çıkardı. Çalışmada, Türkiye’nin 20 büyük şehri incelendi. Çıkan sonuçlar, 20 büyükşehirin 18’inde yatırımların geri dönüş süresinin önemli ölçüde uzadığını ortaya koyuyor. Antalya ve Muğla’da ise konutların geri dönüş süresinin kısaldığı, kiraların konut fiyatlarından fazla arttığı görülüyor. Bu durumun başlıca nedeninin ise Rusya ile Ukrayna nedeniyle gerek Rus gerekse Ukrayna vatandaşlarının Türkiye’ye, özellikle de Antalya ve Muğla gibi sahil şehirlerine yoğun ilgi göstermesi sonrasında kira fiyatlarının normalin çok üstünde bir şekilde yükseldiğini ve yatırımın geri dönüş süresinin kısaldığı görülüyor.

İSTANBUL VE İZMİR’DE DURUM

İstanbul’un gerek Avrupa Yakası’nda gerekse Anadolu Yakası’nda kira geri dönüş süresinin önemli ölçüde arttığı ve piyasada kiralık konut sayısının oldukça kısıtlı hale geldiği görülüyor. Dünya genelinde büyükşehirlerde konutların kira geri dönüş süresinin 200-250 ay arasında olduğu bilinirken, İstanbul’un ilçelerinin büyük bir kısmının bu aralığın dışına çıktığı sonucuna varılıyor. Benzer bir sonuç ortaya çıkan İzmir’in yoğun biçimde göç alması ve konut fiyatlarının hızlı artışı sonucunda kira geri dönüş sürelerinin 250-360 ay aralığına çıktığı görülüyor. Kira geri dönüş sürelerinin uzadığı Ankara’da ise fark biraz daha düşük.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu