GenelManşetTürkiye

Konutlar %14 kiralar %17 arttı

Türkiye’de deprem bölgelerindeki insafsız konut ve kira artışları dikkati çekiyor

Deprem illerinde satılmayı bekleyen konut stoku %53, kiralanmayı bekleyen stok adedi %59 düşüş gösterdi

Stoklardaki yüksek oranlı düşüş, bu illerdeki fiyat artışlarını büyük şehirlerin üzerine taşıdı

DEPREM FIRSATÇILIĞI ORTAYA ÇIKTI…

Türkiye’de deprem bölgelerindeki insafsız konut ve kira artışları raporlara girdi. Endeksa’nın raporuna göre, depremin etkilediği illerde satılık konut fiyatları ortalama %14, konut kiraları ise ortalama %17 artış kaydetti. Depremin etkilediği iller ve çevre illerde konut stoku depremin ardından önemli ölçüde düştü. Bunun sonucu olarak Şubat ayında konut fiyatlarındaki artış beklentinin üzerinde gerçekleşirken, depremin etkilediği illerdeki konut fiyat artışı çevre iller ve büyükşehirlerdeki fiyat artışından yüksek oldu.

KONUT STOKU BÜYÜK ORANDA DÜŞTÜ…

Yapay zeka ve büyük veri analizi kullanarak gayrimenkul değer hesabı yapan Endeksa’nın raporuna göre, depremin etkilediği illerde satılmayı bekleyen konut stoku ortalama %53, kiralanmayı bekleyen stok adedi ise ortalama %59 düşüş gösterdi. Stoklardaki düşüşe bağlı olarak konutlar ve kiralarda artışlar yaşanırken, çevre illerde satılık konut fiyatları %7, konut kiraları %4 artış kaydetti. Bu süreçte büyükşehirlerdeki satılık konut fiyatlarının %11, konut kiralarının ise %14 arttığı saptandı.

KAYSERİ VE TUNCELİ DE ZAMLANDI…

İstatistiki modelleme ile gelecekte gerçekleşecek fiyatları da hesaplayan Endeksa’nın raporuna göre, Şubat ayında deprem olmasaydı fiyat artışını deprem illeri ve çevre iller için %8, büyükşehirler için %10; kira artışını ise deprem illeri için %4, çevre iller için %6, büyükşehirler için %9 olarak öngörülmüştü. Öte yandan, rapora göre deprem sonrası çevre iller arasında gayrimenkul fiyatlarının en fazla etkilendiği iller Tunceli ve Kayseri oldu. Tunceli’de satılık konut fiyatları %16 artarken, kiralar %1 arttı; Kayseri’de ise satılık konut fiyatları %13, kiralar %29 artış gösterdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu