DünyaGenelManşetTürkiye

Kopenhag 1’inci İstanbul 37’nci

The Economist dergisi “dünyanın en güvenli kentlerini” belirledi

Kentsel güvenlikte; dijital, sağlık, altyapı, kişisel ve çevresel etkiler değerlendirildi

THE ECONOMİST 60 MEGA KENTİ İNCELEDİ… Kentsel güvenliğin en yüksek olduğu yerleri belirleyen The Economist dergisi bu yılki raporunu yayınladı. Listenin zirvesinde Kopenhag yer aldı. İstanbul ise 37’nci oldu. Economist’in Güvenli Kentler Endeksi bu yıl, küresel kentsel güvenliğin daha iyi bir resmini elde etmek için 60 kent sıralandı. Bu yıl endekse “çevresel güvenlik” şartının eklenmesi, koronavirüs pandemisinin ardından sürdürülebilirlik konularının ve artan iklim uyum önlemlerinin önemini yansıtıyor.

KOPENHAG’A 100 ÜZERİNDEN 82,4 PUAN… Kentsel güvenliğin beş şartı (dijital, sağlık, altyapı, kişisel ve çevresel) üzerine yapılan bir araştırmada, Kopenhag 100 üzerinden 82,4 puan alarak listenin zirvesinde yer aldı. İkinci sırada 82,2 puanla Toronto, üçüncü sırada 80,7 puanla Singapur gelirken, 37’inci sıradaki İstanbul’un ortalama puanı 62,9 olarak belirlendi.

İSTANBUL’UN GÜVENLİKTEKİ YERİ… İstanbul’un kentsel güvenlik şartlarından topladığı puanlar ve sıralamadı yeri şöyle oluştu: Covid-19 salgını ve sağlık güvenliği anlayışında 71,9 puanla 25’inci; Dijital güvenlik, akıllı şehirler gelişiminde 58,7 puanla 36’ıncı; Altyapı güvenliğinde 72,1 puanla 35’inci; Kişisel (bireysel) güvenlikte 48,8 puanla 48’inci; Çevre güvenliğinde politika hedeflerine ulaşmada 62,8 puanla 44’üncü.

LİSTEDEKİ İLK 10 ŞEHİR… Toronto ve Kopenhag, yeni çevre güvenliği konusunda önceki yıllardaki ilk üç kentten daha iyi performans gösterdi. Listede ilk 10 ülke şöyle:

1. Kopenhag/Danimarka
2. Toronto/Kanada
3. Singapur/Özerk bölge
4. Sidney/Avustralya
5. Tokyo/Japonya
6. Amsterdam/Hollanda
7. Wellington/Yeni Zelanda
8. Hong Kong/Özerk bölge
9. Melbourne/Avustralya
10. Stokholm/İsveç
37. İstanbul/Türkiye

Diğer Haberler

Başa dön tuşu