GenelKıbrısManşetSağlık

Korkulan oldu!

Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne başvuran bir hastada Maymun Çiçeği hastalığı tespit edildiğini duyururken, ülkede ilk vaka görülmüş oldu

Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne başvuran bir hastada Maymun Çiçeği hastalığı tespit edildiğini duyururken, ülkede ilk vaka görülmüş oldu

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Sağlık Bakanlığı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne dün başvuran bir hastada Maymun Çiçeği (monkeypox) hastalığı tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık, hastanın Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları servisinde izolasyon altına alındığını ve tedavisine başlandığını belirtti. Ayrıca temaslılarının takibi için işlemlerin başlatıldığı vurgulandı. Bakanlık, hastanın yurtdışından mı geldiğini yoksa yerel bir bulaş mı olduğuna ilişkin herhangi bir açıklama ise yapmadı.

DÜNYAYI SARAN TEHLİKE

Covid-19 salgının ardından dünyayı saran maymun çiçeği (monkeypox) hastalığı korkusu ülkemize de ulaştı. 4 Mayıs tarihinde İngiltere’de tespit edilen ilk vakanın ardından, bir ay gibi kısa bir sürede 30 ülkede tespit edilen küresel salgın hatalık, Temmuz ayında 6 kıtada 70’den fazla ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü 21 Temmuz 2022’de maymun çiçeği salgınıyla ilgili “küresel acil durum” ilan ederken, Ağustos ayında Güney Kıbrıs’ta, Ekim ayında ise Türkiye’de ilk vakalar tespit edildi. Şu ana kadar pek çok ülke ve gölgede görülen maymun çiçeği virüsüne dair endişeler de giderek artıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Monkeypox virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşır, ancak insandan insana bulaşma da gerçekleşebilir. Maymun çiçeği virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar , vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik olarak biliniyor. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu