KıbrısManşetSağlıkSürmanşet

Koronavirüs salgınında yerel vakalar uçmaya başladı

Aralık ayının ilk 15 gününde yerel koronavirüs vaka sayısı artık endişe verici bir noktaya geldi. Kasım ayında 23 olan yerel vaka sayısı 1 Aralık-15 Aralık arasındaki sürede %152 artışla 56 kişiye yükseldi

GIYNIK ÖZEL

Aralık ayının ilk 15 gününde yerel koronavirüs vaka sayısı artık endişe verici bir noktaya geldi. Kasım ayında 23 olan yerel vaka sayısı 1 Aralık-15 Aralık arasındaki sürede %152 artışla 56 kişiye yükseldi. Temaslılar da katılınca sayı 78’e çıkıyor. Sağlık Bakanlığı bir yandan yerel vakalardaki artışın önünü alabilmek amacıyla çaba harcarken bir yandan da çeşitli kaynaklardan elen ağır eleştirilerle karşı karşıya. İş çevreleri alınan karantina önlemlerinin ağır olduğunu ve ekonominin zarar göreceğini söylerken, toplumun ciddi bir kesimi de ülke olarak tam kapanmayı savunuyor.

HIZLI ARTIŞ

KKTC’de Aralık ayının ilk 15 gününde koronavirüs yerel vaka sayısının artış hızı halk sağlığı açısından endişe verici bir noktaya ulaştı. Geçtiğimiz Kasım ayında 30 günde 23 kişi olan koronavirüs yerel vaka sayısı, 1 Aralık ile 15 Aralık arasındaki sürede %152.2 oranında artışla 56 kişiye çıktı. Yerel vakalara temaslı kaynaklı pozitif vakalar eklenince hasta sayısı 76’ya çıkarken, 15 günlük sürede hava yolu ve deniz yolu ile ülkeye taşınan vaka sayısı ise 110 kişi olarak açıklandı.

Kasım ayı içinde ülkede saptanan tüm koronavirüs vaka sayısı içinde %13.53 oranına sahip olan yerel vakaların payının Aralık ayının ilk 15 gününde %30.85 oranına çıkması, endişelerin bir diğer kaynağını oluşturuyor.

KKTC Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre Kasım ayının ilk on gününde “0” (sıfır) olan yerel vaka sayısı 11 Kasım itibarıyla artmaya başladı ve Kasım sonunda 23 vakaya ulaştı. Ancak, Aralık ayının gelmesiyle yerel vakalar arttı. 15 günlük periyodun tümünde pozitif yerel vaka açıklanırken, 2 kez 8’er vaka, 2 kez 6’şar vaka ve 2 kez de 5’er vaka duyuruldu.

Bakanlık verileri ayrıca, 1-15 Aralık arasında ülkeye hava yolu ile gelen vaka sayısının 40, deniz yoluyla gelen vaka sayısının 70, temaslı kaynaklı vaka sayısının 20’ye yükseldiğini de gösteriyor. Böylece yerel 56 vaka ile 1-30 Kasım arasında 170 olan toplam koronavirüs vaka sayısı 1-15 Aralık’ta 188 olarak kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı bir yandan yerel vakalardaki artışın önünü alabilmek amacıyla çaba harcarken bir yandan da çeşitli kaynaklardan elen ağır eleştirilerle karşı karşıya. İş çevreleri alınan karantina önlemlerinin ağır olduğunu ve ekonominin zarar göreceğini söylerken, toplumun ciddi bir kesimi de ülke olarak tam kapanmayı savunuyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 15 Aralık itibarıyla koronavirüs vaka gelişimi ise şöyle:

Yapılan Toplam Test Sayısı: 289,051

Toplam Vaka Sayısı: 1,295

İyileşip Toplam Taburcu Edilen Vaka Sayısı: 1,140

Tedavisi Devam Eden Vaka Sayısı: 149

Pandemi Merkezindeki Hasta Sayısı: 32

Pandemi Otellerinde takip edilen vaka sayısı: 116

Toplam Kaybedilen Hasta Sayısı: 6

Yoğun Bakımda Yatan Hasta Sayısı: 1

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu