KıbrısManşet

Kovid-19 Denetim Kurulu’nun denetlemeler yapacak

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, bu akşam katıldığı televizyon programında, ülkele artan vaka sayısı, yerel bulaşların hızla yayılması ve bugün Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlarla ilgili konuştu.

Meyil Avcan

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, bu akşam katıldığı televizyon programında, ülkele artan vaka sayısı, yerel bulaşların hızla yayılması ve bugün Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarla ilgili konuştu.

Vaka sayısındaki artışı önlemek için ciddi kararlar alındığına dikkat çeken Bakan Pilli, şu andan itibaren herkesin alınan kovid-19 önlemlerine uymaları konusunda ciddi şekilde uyardı.

Pilli, kurallara uyulmaması durumunda Pazartesi uygulamaya girecek yasa sonrasında polis ekiplerinden oluşacak Kovid-19 Denetim Kurulu’nun denetlemeler yaparak, kurallara uymayanlara cezai işlem uygulayacaklarını açıkladı.

Bu ülkede bazı şeylerin geç ilerlediğini ve yasalarda sıkıntı olduğunu söyleyen Pilli, Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplanacağını aktardı

Alınan yeni kararlar sonrasında önümüzdeki 21 gün içinde vaka sayısında azalmalar yaşanacağını söyleyen Pilli, şunları aktardı:

“Pazartesi yasa geçecek ve onlara uymayan cezalandırılacaktır. 15 gün sonra vakalar düşecektir. Bu tedbirlere uymayan herkes cezalandırılacak ve affı yoktur. Herkes kendine düşeni yapacak. Sağlık Bakanlığı’nda herşey konuşulup, tartışılıyor ve vakaların nasıl aşağıya çekileceğini ve gelen vakalara karşı halk sağlığının korunması için gereken kararlar alınacaktır. Bakanlar Kurulu’na Polis Genel Müdürü geldi. Kovid-19 Denetim Birimi kuruldu. Daha önce de söylerdik ama elimizde yasa yoktu. Bugün ülke dışından gelen ve hava alanında sisteme giren yolcular bu sistemle İlçe Yönetim Kurulu’na gidiyor. Polis, Belediye Başkanı, Kaymakamlık ve muhtarlara kadar bu bilgi gidecek. Bundan sonra kimse kuralları çiğneyemeyecek. Polis, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler denetleyecek. Ben bu denetimlerin yapılacağına inanıyorum. Bu sistem sayesinde halk da bu tedbirlere uyacak.”

“VAKA SAYISI ÇOK AMA ÖLÜM YOK”

“Vaka sayısı çok ama ölüm yoktur. Ama önümüzde kış var hem vakalar artacak hem ölümler olacak. Bu şekilde gidersek önümüzde iyi bir tablo yok. Bu vakalar nereden geliyor? Yurt dışından geliyor. Tüm dünya kapılarını açtı, biz de açtık ama komşu ülkelerde vaka sayılarının çok olması nedeniyle bu noktaya geldik. Ben Sağlık Bakanlığı olarak inanıyorum ki vakalar azalacak. 15 gün içinde her türlü tedbir uygulamada olacak. Vakalar ülkeye geliyor. “Test sonucu çıkıncaya kadar bekleyin dedik” ama halkımız ne yaptı uçaktan iner inmez 30 yere gitti. Biz de denetleyemedik çünkü ceza yasası yoktu. Şu andan sonra isteyen çıksın, bedelini ödeyecek. Dışarıdan gelen vaka iki pcr testi olsa dahi gene test sonucunu bekleyecek. Temaslı takip ekipleri çok güzel çalışmaktadır.”

SORU: 23 TEMMUZ’DAKİ 7 GÜNLÜK TAVSİYE KARARINI UYGULAMADINIZ. 7 EYLÜL AKŞAMINDAN İTİBAREN ÜLKEYE 7 GÜNLÜK KARANTİNA UYGULAMASI GELDİ.”

“Vakalar artmaya ve iç bulaş artmaya başladı. İç bulaş artınca temaslılar da arttı. Hal böyle olunca tedbir almak zorunda kaldık.”

GEÇ KALINMIŞ MIDIR?

“Bana göre geç kalınmadı. Biz PCR sonuçları çıkana kadar otellere götürülmelerini istedik ve bir curcuna yaşadık. En güzel karantina ev karantinasıdır ama halkımızın bilinçlendirilmesi gerekir. Evden çıkmayan test sonucunu bekleyen var. Ben inanıyorum ki halk kurallara uymaya mecbur kalacak. Bu ciddi bir hastalıktır ve ucunda ölüm var. Eğer kurallara uyulursa 21 gün sonunda bu vakaların sayısı aşağıya düşecektir. Ama uymayacaklarını bildiğimiz için bazı radikal kararlar aldık. Bu yüzden 7 günlük karantina uygulaması zorunluluğu getirdik.”

SORU: UNUTMAYIN Kİ HALK 75 GÜN UYDU VE VAKASIZ BİR SÜREÇ GEÇİRDİK. 7 EYLÜL’DE 7 GÜNLÜK KARANTİNA BAŞLADI. 7 GÜN YETERLİ MİDİR?

“7 gün karantina süresi alınan PCR testleri 72 ve 120 saat içinde alınan testler. Havaalanı sonrasında giden kişilerde 5-6 gün sonra belirti başlıyor ama bazen bu değişebiliyor. Ama risk seviyesi en aza inecektir.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu