EkonomiGenelKıbrısManşet

Kredi kartı borçları artışta

Merkez Bankası verilerine göre, vatandaşlar ödeme sıkıntılarını aşmak amacıyla kredi kartına daha sık başvuruyor

ÖZEL HABER

Merkez Bankası verilerine göre, vatandaşlar ödeme sıkıntılarını aşmak amacıyla kredi kartına daha sık başvuruyor

VATANDAŞ KREDİ KARTINA YÜKLENİYOR

KKTC’de her geçen gün artan ekonomik sorunlar ile Türk Lirası’nın aşırı değersiz hale gelmesi, vatandaşın gelirlerini aşağıya çekerken yaşanan sıkıntılar borçlanmayı artırıyor. Sıkıntıya düşen halk hem bireysel kredilere hem de kredi kartlarına yüklenmeye başladı, bu durum ise borçların kabarmasını beraberinde getiriyor. KKTC Merkez Bankası verilerine göre, Ağustos 2022 ile Ağustos 2023 arasındaki dönemde kredi kartı borçlarının %84.44 oranında büyüdüğü ortaya çıktı. Kredi kartı borçları bir yılda 1 milyar 490 milyon TL’den, 2 milyar 749 milyon TL’ye uçtu.

1,5 MİLYAR VATANDAŞIN

KKTC Merkez Bankası, verilerine göre Ağustos ayında “bireysel” (vatandaşın) kredi kartı borçları 1 milyar 513 milyon TL düzeyine, “kurumsal” kredi kartı borçları da 1 milyar 236 milyon TL düzeyine yükseldi. Toplam kredi kartı borçları içinde %60’lık paydan %53’lük paya gerileyen bireysel borçların payının son iki aydır giderek arttığı dikkati çekiyor. Ağustos 2023 itibarıyla bireysel borçların payı %55.03, kurumsalın payı ise %44.97 oldu. Haziran’da bu paylar sırasıyla %53.8 ile %46.1 düzeyindeydi.

VATANDAŞIN ÖDENEMEYEN BORCU

Merkez Bankası Risk Merkezi verileri, kredi kartı borçlarındaki tahsili gecikmiş alacakların (sorunlu-mahkemelik borçlar/TGA) Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta artışa geçtiğini gösteriyor. Mayıs ayında 36,5 milyon TL ile uzun yılların en düşük rakamına gerileyen TGA, üç aydır artıyor. Mahkemelik olan kredi kartı borçları Ağustos 2023 itibarıyla 37 milyon 538 bin TL düzeyinde saptandı. TGA içinde bireysel borçların payı 35,4 milyon TL; kurumsal borçların payı ise 2,04 milyon TL olarak hesaplandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu