EkonomiKıbrısManşetToplum

Kredi kartı faizine dikkat!

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını ciddi oranda artırdı

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını ciddi oranda artırdı.

 ARTUN ÇAĞA

ARTIŞ ORANI %36.7
KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını hem Türk Lirası cinsi işlemlerde hem de döviz cinsi işlemlerde ciddi oranda artırdı. Türk Lirası işlemlerde %1.99 olan “aylık faiz oranı” 73 baz puan artışla %2.72’ye çıkarıldı. Merkez Bankası, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak “azami gecikme faiz oranını” da yine 73 baz puanı değerinde artırdı. Böylece %2.49 olan TL aylık gecikme faiz oranı %3.22’ye kadar yükseldi. 73 baz puanlık artışın bir önceki faiz oranına göre aylık işlemlerde %36.7 oranında; gecikme faizinde ise %29.3 oranında yükselişe işaret ettiği hesaplandı.

DÖVİZDE DE ARTTI
Merkez Bankası, döviz cinsi işlemlerde de kredi kartı faiz oranlarında artışa gitti.  Dün açıklanan yeni rakamlara göre, döviz cinsi kredi kartı işlemlerinde aylık faiz oranı 3 baz puan artışla %0.93’ten %0.96’ya (%3.23 oranında arttı); döviz gecikme faiz oranı ise %1.43’ten, %1.46’ya (%2.10 oranında arttı) çıktı. Merkez’den yapılan duyuruya göre bugünden itibaren geçerli olacak yeni faiz oranları üç ay süreyle geçerli olacak. Kredi kartı faiz oranlarının yükselmesi geçim zorluğu çeken vatandaşlar için yeni bir sıkıntı kaynağı olacak.

MERKEZ ERKENE ÇEKTİ!
KKTC Merkez Bankası’nın Haziran ayı başında açıkladığı faiz oranlarını ikinci ay sonunda yeniden belirlediği dikkati çekti. KKTCMB, 58/2014 Sayılı “Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası” kapsamında, kart işlemlerinin azami aylık akdi ve azami aylık gecikme faiz oranlarını belirliyor. Ancak, Merkez, uzun yıllardır kredi kartı faizlerini “üç aylık süreler için” belirlerken, bu kez Eylül’ü beklemedi. KKTCMB, geçen hafta da nezdindeki TL, yabancı para mevduat ve yasal karşılık hesaplarına uygulanan faiz oranları ile TL reeskont iskonto ve avans işlemleri yıllık faiz oranlarını yükseltmişti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu