EkonomiKıbrısManşet

Kredi kartı iadeleri mahkemelik oldu

KTAMS, yasaya rağmen iade edilmeyen %1’lik kredi ve banka kartı harcamaları için dava açtı.

KTAMS, yasaya rağmen iade edilmeyen %1’lik kredi ve banka kartı harcamaları için dava açtı.

ON MİLYONLARCA TL BİRİKTİ

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, yasaya rağmen iade edilmeyen %1’lik kredi ve banka kartı harcamaları için dava açtı. Maliye Bakanlığı’nın vatandaşa yapmadığı geri ödemelerin boyutunun on milyonlarca TL olduğu iddia ediliyor. Sendika, 33/2019 sayılı yasanın üç yıldan fazladır uygulanmadığı ve yaklaşık 8 ay önce Maliye Bakanlığı’na verilen dilekçeye cevap verilmediği gerekçesiyle dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne dava dosyaladı. KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Kaza Mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, yasayı uygulamayan Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki dilekçeye de cevap vermeyerek suç işlediğini savundu. İyi İdare Yasası kapsamında yapılan dilekçeye, bir ay içinde cevap verilmesi gerekiyordu.

AMAÇ KAYIT DIŞILIĞI ÖNLEMEKTİ

Bengihan, 2019 yılında Meclis’ten oy birliğiyle geçen yasaya göre, kredi kartı ve bankamatiklerde yapılan her türlü alışverişin %1’lik kısmının halka ödenmesi gerektiğini hatırlatarak, defalarca uyarmalarına ve yaklaşık 8 ay önce Maliye Bakanlığı’na dilekçe sunmalarına rağmen, dilekçelerine cevap bile verilmediğini kaydetti. Yasanın kayıt dışı ekonominin önlenmesi için kredi kartı ve bankamatik kartlarının kullanılmasını teşvik amacıyla çıkarıldığını anlatan Bengihan, fatura, makbuz kesmeyen işyerlerinin tespit edilerek, kayıt dışılığı önlemek adına yasanın yürürlüğe konulduğunu anımsattı. Bengihan, “Demek ki bu hükümet ve Maliye Bakanı kayıt dışılığın devam etmesini doğru buluyor” dedi.

FAİZİYLE GERİ ALINACAK

KTAMS Avukatı Yusuf Kahyalar da dava sonucu yapılmayan ödemlerin geriye dönük yasal faizle alınmasının mümkün olduğuna işaret ederek, yasanın şu ana dek uygulandığını göremediklerini, bu davanın emsal olacağını düşündüklerini söyledi. Hakkının ihlal edildiğini düşünen her vatandaşın da dava açabilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Kahyalar, dava sonucu ödenmeyen iade edilmeyen meblağın faiziyle geri alınacağına inanç belirtti. Kredi kartı ve debit kartları için yapılması gereken iade tutarının aylık 1 ile 1,5 milyon TL arasında olduğu iddia ediliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu