EkonomiGenelKıbrısManşet

Kriz, Kıbrıs’ın iki yakasını da vuruyor

Kıbrıs’ın hem Kuzey’i hem Güney’i aşırı pahalılıktan şikâyetçi. Kuzey’in bir de TL derdi var

Kıbrıs’ın hem Kuzey’i hem Güney’i aşırı pahalılıktan şikâyetçi. Kuzey’in bir de TL derdi var

Türk Lirası dün %3’ü aşan oranlarda düşüş yaşadı. Kayıpların derinleşmesinden endişe ediliyor

TÜRK LİRASI’NDAKİ ERİME HIZ KAZANDI… Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son iki haftada Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı hızlandı. Yılbaşından bu yana TL’deki kayıplar %5’i geçerken, haftalarca 15 TL’nin altında kalan dolar/TL bir günde 16 TL sınırına dayandı. Bu hafta Euro 16 TL, sterlin de 19 TL sınırını geçti. TL’deki dünkü kayıplar %3’ü buldu. Ekonomi çevreleri, aşırı yükselen enflasyonla mücadele için artırımının şart olduğu noktasında birleşirken, Türkiye ekonomi yönetimi ve TC Merkez Bankası faizi artırmamakta kararlı. Küresel bazda bozulan ekonomi ikliminin de etkisiyle Türk Lirası’nın değer kayıplarının daha da derinleşmesinden endişe ediliyor.

HALK, UCUZLUK GETİRECEK İCRAAT BEKLİYOR… TL’nin değer kaybına bağlı olarak piyasadaki pahalılık da artıyor. Yeni hükümet daha güvenoyu almadan Mayıs ayındaki zam yağmuru astronomik oranlı GSM hizmetleri ve sütle başlarken, sırada akaryakıt zammı var. Yapılan hesaplamalara göre Kuzey Kıbrıs’ta enflasyon rakamları da son 25 yılın zirvesine çıktı. İstatistik Kurumu resmi verileri; Nisan sonu itibarıyla ilk 4 aylık enflasyonun %34.20’ye çıktığını gösteriyor. 2021’de 4 aylık enflasyon sadece 3.40 olmuştu. Ülkedeki yıllık enflasyon %88,8 oranında açıklanırken, gıda enflasyonunun %105’i bulması vatandaşları kara kara düşündürüyor. Pahalılık karşısında alım gücü iyice eriyen vatandaşlar, taze hükümetten laf değil, hayatı ucuzlatacak adımlar bekliyor.

PAHALILIK ‘ASİMETRİK TEHDİT’ NOKTASINDA… Bu arada, Güney Kıbrıs’ta yaşayanlar da tıpkı Kuzey Kıbrıs’ta sakinler gibi pahalılıktan şikâyet ediyor. Pahalılığın geldiği nokta “asimetrik tehdit” olarak görülürken, Ukrayna’daki savaş sürdükçe, pahalılığın daha da artacağı bildirildi. Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine göre en fazla fiyat artış %35,8 ile taze sebzede, %33,2 ile bilet fiyatlarında, %32,3 ile akaryakıtta ve %18,9 ile elektrik enerjisinde kaydedildi. Temel gıda fiyatlarındaki ortalama artışın ise %10’u bulduğu kaydedilirken, Rum Tüketicileri Koruma Derneği de enflasyon sepetinde yer alan 168 üründen 128’ine zam geldiğini, elektrik ve yakıt zamları sonrasında yeni zamların beklendiğini bildirdi. Güney’de Cuma günü Anastasiadis’in de katılımıyla, yaşanan ekonomik krizin etkilerini azaltmak için alınacak tedbirlerin görüşüleceği bir toplantı yapılacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu