EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Kriz önlemlerine eleştiri yağdı!

Başbakan Ünal Üstel tarafından açıklanan; döviz artışından kaynaklanan olumsuzlukları gidermeye yönelik alınan tedbirler eleştiri oklarının hedefi oldu.

Başbakan Ünal Üstel tarafından açıklanan; döviz artışından kaynaklanan olumsuzlukları gidermeye yönelik alınan tedbirler eleştiri oklarının hedefi oldu.

 ALKIŞ VE ELEŞTİRİ BİR ARADA
Başbakan Ünal Üstel, döviz artışından kaynaklanan olumsuzlukları gidermeye yönelik olarak hükümet tarafından alınan tedbirleri dün açıkladı. Başbakan’ın açıklamasının ardından hükümetin attığı adımı alkışlayan da yetersiz bulup eleştirenler de vardı. Önlemlerin olumlu bulan kesim, vatandaşın nefes alacağı fikrinde. Eleştiri yapanların başında gelen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, her şeyin, ‘en iyi ihtimalle’ döviz kurlarına göre zamlandığının ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Şimdi anladınız mı stabil para birimine endeksli muhasebe siteminin ne demek olduğunu?” diye sordu. Önlemlere esprili yaklaşan vatandaşların ilgisi ise “KDV indirimli paluze” oldu.

DENETLEMENİN YAPTIRIMI YOK
Tufan Erhürman, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hükümet, ‘döviz kurundaki değişikliğe göre fiyatlama yapıp yapmadığına ilişkin tüm perakendeciler denetlenecek’ diyor. Denetlenince ne olacak, yaptırımı mı var? Yok! Bunu geçelim! Daha önemlisi şu: Bu söylediğiniz, tüm fiyatların döviz kurlarına göre belirlendiğinin nihayet itirafı. Bu durumda her şey, en iyi ihtimalle döviz kuruna göre zamlanırken, asgari ücretlinin, özel sektör çalışanının, emeklinin, kamu görevlisinin döviz kuruna göre belirlenmeyen maaşı ve dolayısıyla alım gücünün düşmesi ne olacak? Şimdi anladınız mı stabil para birimine endeksli muhasebe siteminin ne demek olduğunu?”

“PALUZE” SİYASİ LİTERATÜRDE!
Başbakan Üstel’in alınan kriz önlemlerini açıklamasından sonra birçok vatandaş sosyal medyadan eleştirilerini sıraladı. Bazı paylaşımlarda “Dağ fare doğurdu” denirken, eleştirilerin odak noktasında döviz kiralar konusuna değinilmemesi ve paluzedeki KDV indirimi vardı. Dövizle kira ödeyen birçok kişi, döviz sabitleme işleminin kiralarda da yapılması çağrılarını yineledi. “Kimse bizim halimizi sormuyor” diyen bu kesim, önlemlerin yetersizliğine işaret etti. Öte yandan, Üstel, temel tüketim malları ile bazı hizmet gruplarında KDV’nin sıfırlanmasına, bazılarında ise indirime gidilmesine karar verildiğini anlatırken, üzüm suyundan yapılan “paluzedeki KDV’nin de sıfırlandığını” söyledi. Bu ifade sosyal medyada çeşitli düzeyde değerlendirmeler yapılmasına yol açtı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu