KıbrısManşet

KTEZO, “Mağduriyet ve eşitsizliklerin giderilmesi” için dava açıyor

Toplumsal İrade Platformu, salgın süresince aldıkları kararlarla çalışma hak ve özgürlükleri engelledikleri gerekçesiyle Bakanlar Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’na dava açtı.

KTEZO , “Bakanlar Kurulu’nun pandemi süresince aldığı kararlarla hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal ettiği, pek çok işyeri ve çalışanının mağduriyetine yol açtığı”gerekçesi ile Yüksek mahkemeye dava dosyaladı. Toplumsal İrade Platformu, Yüksek Mahkeme önünde kısa bir basın açıklaması yapıldı.

“Bizler, Özel sektör emekçileri olarak; bağımsız çalışanlar, esnaf, zanaatkâr, işletme sahipleri ve onların çalışanları adına 2020 Mart ayından bugüne kadar ihlal edilmiş ve yok sayılmış anayasal haklarımız için bir hukuk mücadelesi başlatmış bulunuyoruz.

Her yurttaşın yaşamını sürdürebilmesi için, çalışma hak ve özgürlüğü anayasa ile koruma altına alınmıştır. Fakat olağanüstü durumlarda bu hak ve özgürlüklerimizin devlet tarafından engellenmesi halinde de devletimiz anayasanın eşitlik ilkesi, gereği yurttaşları arasında ayrım gözetmeksizin herkese gereken ekonomik desteği ve çözümü de sağlamakla mükelleftir. Yıllarca alın terimiz ve Ödemiş olduğumuz vergilerin karşılığı olan devlet kaynaklarının da hiçbir kesimi mağdur etmeden adil bir şekilde kullanılmasını talep etmek en tabi hakkınızdır.

Devlet sürdürülebilir bir ekonomi ve istihdam olanağı için, işletmeleri iflastan, çalışanlarını da açlıktan ve yoksulluktan korumakla sorumludur. Bizler, gerek iş sahibi, gerek maaşlı çalışanlar olarak tüm Özel sektör emekçileri 1 yıldır çalışma hak ve özgürlüğümüzün toplamda 4 ay ve kimi sektörlerinde daha fazla bir süre engellenmesine rağmen devlet yetkilileri bizlere karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeyerek, bizleri kaderimize terk etmiştir. Buna karşın çalışmadığımız süre zarfındaki sigorta primleri, seyrüsefer ve diğer harçlar, işyeri kiraları, ev kiraları ve banka taksitleri ile ilgili de çözüm üretmeyerek gerek Özel sektör emekçilerinin birikmiş borç yükü altında ezilmesine sebep olmuştur. Özel sektör emekçileri yoksullaştırılarak, birçok insanın açlık sınırının da altında hayat mücadelesi vermek durumunda bırakılmıştır.

Tüm bunların sonucunda ülkede büyük bir ekonomik yıkım yaşanmaktadır. 5 binden fazla işyeri iflas edip kapanmış, 11’i KKTC vatandaşı olmak üzere, 50 binden fazla insanla işsiz kalmıştır. Ayakta durmaya çalışan işletmelerinde çoğu iflas noktasına dayanmıştır. Devlet yetkilileri sorumsuz, hesapsız duyarsız ca hak-hukuk demeden ben yaptım oldu anlayışıyla, bireyleri, kurumları ülke ekonomisini dolayısı ile devleti zarara uğratmıştır!

Sonuç olarak, bizler bir hukuk devletinin vatandaşları olarak, hukuku olan inancımız ve güvenimizle, yetkililerin görmezden geldiği ve ihlal ettiği haklarımızı bir platform oluşturarak yasal yollardan aramak durumunda kaldık. Çıktığımız bu yolda destek veren herkese, davacı olan fayda aşımız Esnaf Zanaatkârlar Odası’na Çağsen’e ve davamızı üstlenen değerli avukatlarımız da çok teşekkür ederiz.”(MHA)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu