GenelKıbrısManşetSağlık

KTHES ek mesai yapmama eylemini başlattı

Kıbrıs Türk Hemşire ve Ebeler Sendikası Başkanı İbrahim Özgöçmen, ek mesai yapmama eylemi başlatma gerekçelerini katıldığı bir tv programında açıkladı.

Sendikanın ek mesai yapmama eylemi bugünden itibaren başladı.

Hükümetin bazı özlük haklarında yaşanan sıkıntılara çare bulmadığı gerekçesiyle ek mesai yapmama kararı aldıklarını açıklayan personelin yalnızca ek mesai yapmayacağına devletin ön gördüğü aylık çalışma saatlerini tamamlayabilmek adına nöbetlere gidileceğini ancak personel eksikliğine bağlı verilen nöbetlere gidilmeyeceğini aktardı.

Yoğun bakım, acil servis gibi yoğun servislerde personelin yüzde yüze yakının ek mesai yapmak zorunda kaldığına işaret eden Özgöçmen, yoğun çalışma saatlerine rağmen yemek ve ulaşım gibi hizmetlerinde devlet tarafından karşılanmadığına dikkat çekti.

 

YOĞUN VE UZUN ÇALIŞMAYA ULAŞIM BİLE YOK

Özgöçmen, sağlık çalışanlarının ulaşımı için hizmet veren minibüs şirketlerinin Maliye Bakanlığı tarafından ödenmemesi nedeniyle taşımaların durma noktasına geldiğini belirtti ve şunları aktardı, “ Pandemi bitene kadar Ocak ayından Haziran ayına kadar olan 6 aylık dilimde 80 bin TL civarında bir parayı şirketlere ödememiştir. Birçok personelimiz Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne uzak mesafelerden gelmektedir. Kimi arkadaşımız Kapraz’dan, İskele’den, Mağusa bölgesi ve köylerinden gelmektedir. Bir de bu arkadaşlarımız nöbette kalıp 14-17 saat çalışıyor.  Meslektaşlarımızın birçoğu kadın ve evde de sorumlulukları vardır. Bu açıdan baktığımızda kadın personellerimiz salında çok daha uzun süre ayakta kalıyorlar.  Yoğun ve uzun mesaili bir çalışmanın ardından bu arkadaşlarımıza ulaşım sağlanamıyor.  Bu ülkenin yolları aydınlatması başta olmak üzere her şeyi sıkıntı. Ben meslektaşlarımın gece 10’da Lefkoşa’dan Karpaz’a bu şekilde gitmesine razı olamadım defalarca kaza yapan arkadaşlarımız oldu” dedi.

“17 SAAT ÇALIŞAN BİR MESLEKTAŞ YEMEĞİNİ DIŞARDAN ÇAĞIRMAK ZORUNDA”

Özgöçmen, ek mesai yapmama kararında diğer bir gerekçenin ise çalışana yemek verilmemesi olduğunu belirtti. Özgöçmen, “17 saat çalışan bir meslektaş yemeğini dışardan çağırmak zorunda. Buna bir ücret ödersiniz. Gün içinde hem ekstra nöbete kalır hem de bir de cebinizden yemeğinizi ödersiniz. Sadece bunlar değil, pandemiden bugüne kadar biz ön safta çalışmaktayız. Bizim bir risk ödeneği de almamız gerekmektedir. Yıllardır ötelenen ve verilmeyen risk ödeneğimizi de talep ettik.  Başkan olduğum ilk gün Sağlık Bakanlığına bunun taslaklarını hazırlayarak verdim. 17 Ocak’ta sınavımızda 204 başarı gösteren meslektaşımız vardı. Maliye Bakanlığı 105arkadaşımızı işe almadı.  43 tanesini kadrosunu alabildi. Kadro artırımı yapılması gerekirdi. Bu arkadaşlarımızın da işe alınmasını talep ediyoruz. Zaten ciddi oranda eksiğimiz var” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu