EğitimKıbrısManşetPolisiye – AdliSiyasetToplum

KTÖS, YÖDAK Yönetim Kurulu üyesi Uzunboylu aleyhinde soruşturma başlattı

KTÖS, yazılı açıklama yayımlayarak, YÖDAK Yönetim Kurulu üyesi Sn. Hüseyin Uzunboylu aleyhinde araştırma başlattıklarını açıkladı.

KTÖS, yazılı açıklama yayımlayarak, YÖDAK Yönetim Kurulu üyesi Sn. Hüseyin Uzunboylu aleyhinde araştırma başlattıklarını açıkladı.

Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne yazı gönderen KTÖS, bilimsel makalelerini para karşılığı şaibeli/yağmacı dergilerde yayınlama konusunda faaliyet yürüten şirketlerinin, yasalar çerçevesinde vergi yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri konusunda gerekli soruşturmanın yapılarak, kendilerine bilgi verilmesi talebinde bulunduklarını kaydetti.

YÖDAK Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Uzunboylu’nun, Mağusa Serbest Liman bölge müdürlüğünde, KKTC’de çalışan akademisyenlerin bilimsel makalelerini para karşılığı şaibeli/yağmacı dergilerde yayınlama konusunda faaliyet yürüten şirketlerinin, yasalar çerçevesinde vergi yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri konusunda gerekli soruşturma ile ilişkin Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne gönderilen yazılı açıklama şu şekildedir:

“Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne;

Lefkoşa,

Şu anda YÖDAK Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Sn. Hüseyin Uzunboylu, 13 Mayıs 2013 yılında Mağusa Serbest Limanı’nda “Science Research Organization and Consultation LTD” isimli bir şirket kurmuştur. Şirketin direktörlüğünü 28.07.2020 yılına kadar kendisi yapmış, bu tarihten sonra da direktörlüğe kardeşi Mehmet Uzunboylu’yu getirmiştir. Hüseyin Uzunboylu 20.11.2019 tarihinde şirketin ismini “Birleşik Dünya Yenilik ve Araştırma Merkezi LTD olarak değiştirmiş, 14.09.2020 tarihinde ise hisselerini beş yaşındaki oğlu Can Uzunboylu’ya devretmiştir.  

Yukarıda adı geçen şirketler Mağusa Serbest Liman Bölge Müdürlüğü’nde faaliyet yürütmelerine rağmen, çoğunlukla KKTC’de çalışan akademisyenlerin, bilimsel makalelerini para karşılığı şaibeli/yağmacı dergilerde yayınlama konusunda faaliyet yürütmektedir.

Yaptığımız incelemede sadece iki dergide 427 adet makale yayınladıklarını tespit ettik. Bize yapılan şikayetler doğrultusunda bu şirketlerin, makale başına 4,000 Dolar veya 4,500 Euro aldığını öğrendik.

Konu ile ilgili olarak yukarıda isimleri geçen bu şirketlerin, yasalar çerçevesinde vergi yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri konusunda gerekli soruşturmanın yapılarak tarafımıza da bilgi verilmesini saygılarımızla bilgilerinize getiririm.

Şener Elcil,

KTÖS Genel Sekreteri.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu