KıbrısManşetSağlıkToplum

KTTB: Reçete ve ilaç konusunda karar alınırken KTTB ve hekimlerle birlikte çalışılması gerekir!

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Sigortalar Dairesi bünyesinde hazırlanan hastaların ilaca erişimi ile ilgili yeni düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulunarak reçete ve ilaçlar konusunda kararlar alınırken KTTB ve hekimlerle birlikte çalışılması gerektiğini belirtti.

KTTB, yaşanan ilaç ve reçete sorunlarının hekimler, eczacılar ve hastalar için kalıcı ve güvenli çözüm yolunun e-reçete ve ilaç takip sistemi olduğunu ifade etti.

KTTB tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sigortalar Dairesi bünyesinde hazırlanan hastaların ilaca erişimi ile ilgili yeni düzenlemeler gündemdedir.

Reçetelerle ilgili yapılan soruşturma ve tutuklamalar sonrası hastaların ilaca erişiminde ciddi sorunlar yaşandığı açıktır. Bu durumun sorumlusu, sorunlu olduğu düşünülen reçetelerle ilgili soruşturmayı hekim-daire arasındaki sözleşme kuralları dahilinde yapmak yerine polise bildirilip konunun tam bir meslek onuru zedeleme noktasına gelmesine neden olan Bakanlık ve Sosyal Sigortalar Dairesi yöneticilerinin olduğunu tekrardan vurgulamak isteriz. Hekimler olarak, bu soruşturma yöntemi nedeni ile güvensiz hissetmemiz neticesinde sigorta online sisteminden reçete yazmaktan uzaklaştık. Hekimler muayene ettikleri hastalarına reçetelerini yazmaya, hastalarının tedavisini düzenlemeye devam etmektedir.

Biz KTTB olarak, dairenin önerdiği yeni sözleşme ile tekrardan e-reçete düzenlenmeye başlanmasının, güven duymamamız nedeni ile hekimlerimize önermemiz mümkün değildir. 13/1976 sayılı yasamız tahtında hazırlanan reçete tüzüğümüze bağlı olarak reçete yazmayı önermek tek güvenli yoldur.

Uzun süredir üzerine çalışılan ve bir türlü kullanıma giremeyen e-reçete ve ilaç takip sistemi sorunların çözümü için hekimler, eczacılar ve hastalar için hem kalıcı ve hem de güvenli çözüm yolu olacaktır.

1 Ocak’ta devreye girecek sistemde, 40 yaş altı sigortalı kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere, örneğin çocuklarına tek reçete 4 kalem ilaç ödeneceği belirtilmektedir. Bu durum, 2 çocuğu olan bir ailenin sadece bir çocuğunun ilaçlarının ödeneceği anlamına gelmektedir. 40 yaş üstü kişilere de 2 reçetede 4 er kalemden en fazla 8 ilaç ödeneceği belirtilmektedir. Sosyal sigortalar yasasının sigortalılara sunulacak hizmetleri tanımlayan 73. maddesinin 4.fıkrasında ‘Tedavi süresince ilaçların sağlanması’, maddesine açık şekilde aykırıdır. İlgili bakanlık ve daireyi yasal yükümlüklerini tam yerine getirmeye ve hasta haklarına saygılı kararlar üretmeye açıkça davet ederiz.

Yeni kurulacağı iddia edilen sistem, eski sistemin süslenmiş şeklidir. Geçtiğimiz dönemde de yaşanan daire içi denetleme yetersizlikleri ve eksikliklerinden doğan sorunlara çözüm bulmalı ve denetim mekanizmaları kurulmalıdır. Denetim mekanizmalarındaki eksikler nedeni ile ciddi sorunlar yaşanmasından dolayı endişe duymaktayız.

Sosyal Sigorta Dairesi yönetimi, meclisinde, reçete inceleme, sigorta kapsamı dahilindeki ilaç listesi konusunda kararlar alınırken KTTB ile, hekimlerle birlikte çalışmalıdır. İlgili bakanlık ve daire idaresi mutlaka meslek örgütleri, birliklerle birlikte hareket edip ortak çözüm yolları bulmalıdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu