EkonomiGenelKıbrısManşet

Kuraklık hayvancıyı kötü vurdu

DEVRİM DEMİR

Akçay köyünde büyükbaş hayvan üreticiliği yapan 33 yaşındaki Ender Paşa, artan maliyetler nedeniyle hayvancılıkta tehlike çanlarının çalmaya başladığını söyledi

AKÇAYLI GENCİN HAKLI İSYANI

Akçay köyünde büyükbaş hayvan üreticiliği yapan 33 yaşındaki Ender Paşa yaşadığı sıkıntıları ‘GÜZELYURT’ Gazetesine anlattı. Çocukluğundan bu yana hayvan üreticiliğinin her aşamasında bulunduğunu kaydeden Paşa, Akçay köyünde, büyükbaş hayvan üreticiliği yapan genç yaştaki tek kişinin kendisi olduğunu ve işini geliştirmek istediğini ancak ülke şartlarında artık bunun imkânsız olduğunu ifade etti. Ata mesleği hayvancılık işinin artık yok olmaya mahkûm olduğunun altını çizen Paşa, artan maliyetler nedeniyle hayvancılıkta tehlike çanlarının çalmaya başladığını söyledi.

MALİYETLER ARTIYOR

Büyükbaş hayvancılık işi ile uğraşan Ender Paşa, yem fiyatlarının yanı sıra elektrik ve mazota yapılan zamlar nedeniyle ellerinin-kollarının bağlandığını söyledi. Paşa, genç kesimin artık bu işi yapacak hevesi kalmadığını belirterek, “Kendimi bildim bileli büyükbaş hayvancılığın içindeyim. Görebileceğimiz en zor zamanları geçiriyoruz, ayakta duracak halimiz kalmadı” dedi. Akçay köyünde hayvan üreticiliğinin giderek azaldığını, kalanların da bu işi yapmak istemediğini dile getiren genç üretici, “Akçay köyünde büyükbaş hayvan üreticiliğin, bir tek ben yapıyorum” şeklinde konuştu. Büyükbaş hayvan üreticisinin kuraklık nedeniyle otlatamadığı hayvanlarına yem satın aldığını ve bunun altından kalkacak gücü kalmadığını kaydeden Paşa, “Hayvanlara yem alabilmek için düvelerimin bir kısmını sattım, kalanlar da açlıkla sınanıyor” dedi.

SİGORTALARI KARŞILAYAMIYOR

Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarına da değinen Ender Paşa, 7 bin TL sigorta yatırdığını bunun bir kereye mahsus olmadığını ve her ay bu parayı yatırmak zorunda olduğunu söyledi. Yatırımları yapmak için düzenli bir gelirin olması gerektiğini, ancak şartlara bakıldığı zaman bunun mümkün olmadığını kaydeden Paşa, hayvan üreticilerinin, özellikle küçük yerlerde bu işi yapanların giderek yok olmaya mahkûm edildiklerini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu