EkonomiKıbrısManşet

Kurbansız bayram

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını ve ekonomik kriz kurban satışlarını da olumsuz etkiledi. Zorluklarla işlerini yürüten hayvan üreticileri beklentilerini Kurban Bayramı öncesinde de bulamadı


NAİMOĞULLARI: MUCİZEYE İHTİYACIMIZ VAR… Bir yandan halkın alım gücü düşerken diğer yandan her şeyin zamlandığını ifade eden Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bayram öncesi umutlarını yitirdiklerini söyledi ve kurbanlığa olan talebin artması için adeta bir mucize yaşanması gerektiğini söyledi. “Birçok hayvancı hayvanını satamaz hale geldi” diyen Naimoğulları, tüm bunların zamlardan kaynaklandığını ve hükümetin çaresizliğinden sürekli olarak zam yapmaya devam ettiğini ifade etti.

AKBIÇAK: NORMALDE 40-50 KURBANLIK SİPARİŞİ ALIRDIK… Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, ekonomik kriz nedeniyle işlerinin %50’nin altına düştüğüne dikkat çekerek, normalde bu dönemde 40-50 kurban siparişi alırken, bu bayram için henüz sipariş almadıklarını, hatta et fiyatlarına zam yapılmamasına rağmen satışlarının çok durgun olduğunu ifade etti. Piyasanın çok kötü olduğunu vurgulayan Akbıçak, özellikle pandemi nedeniyle özel sektörün çalışıp, para kazanamadığını ve bunun çok ciddi bir ekonomik açığa neden olduğunu kaydetti.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar artık vatandaşın belini kırıyor. Kapanma kararlarıyla birlikte özellikle özel sektör çalışanlarının alım gücünün neredeyse sıfırlanması nedeniyle, bu yıl Kurban Bayramı’nın kurbansız geçmesi bekleniyor.

Özellikle son dönemde iğneden ipliğe gelen zamlar hem hayvan üreticisini, hem kasapları hem de vatandaşı zora soktu. Yem fiyatlarına zam yapılması nedeniyle hayvancının hayvanlarını besleyebilmesinin oldukça güçleştiği bu zamanda kurbanlık talebinin neredeyse hiç olmadığını ifade eden Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bayrama 10 gün kalmasına rağmen kurbanlığa olan talebin artması için adeta bir mucize yaşanması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak da Naimoğulları’nın söylemlerini doğrularken, et fiyatlarında bir artış olmamasına rağmen vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle normalde 40-50 kurbanlık siparişi alırken, bu yıl hiç sipariş almadıklarını üzülerek ifade etti.

NAİMOĞULLARI: BAYRAM ÖNCESİ UMUDUMUZU YİTİRDİK!

Naimoğulları, bayram öncesi her yıl hareketlilik var iken bu yıl özellikle bu maliyetlerin yükselmesinden sonra hayvancının kurbanlık hayvanları satmakta çok ciddi zorluk çektiğini ifade ederek, yem fiyatlarının ciddi kaos yarattığını dile getirdi.

Ekonomik sıkıntılar, pandemi ve dövizin yükselmesinden ötürü alım gücünün çok düştüğünü belirten Naimoğulları, 10 gün sonra kurban bayramı olduğunu ancak kurbanlık isteyen kimsenin bulunmadığı bilgisini verdi.

Bir yandan halkın alım gücü düşerken diğer yandan zamların devam ettiğini vurgulayan Naimoğulları, bayram öncesi umutlarını yitirdiklerini söyledi ve “İnşallah son günlerde bir mucize olur ve satışlar artar ancak pek ümitli değilim” dedi.

Naimoğulları, çarkın dönmesi için ekonomik hareketlilik olması gerektiğini kaydederek, hayvancılık sektöründe 60-70 bin kişinin karnını doyurduğunu ve çark dönmezse herkesin aç kalacağını belirtti.

“SÜT KURUMUNA HALA ÖDEME YAPILMADI”

Diğer yandan başka bir konuya parmak basan Naimoğulları, süt kurumuna ayın 5’inde ödenmesi gereken paranın hala ödenmediğini ve bu paranın ödenmemesi durumunda hayvancının ne yapacağının belirsiz olduğunu aktardı.

Naimoğulları, “Birçok hayvancı hayvanını satamaz hale geldi” diyerek, tüm bunların zamlardan kaynaklandığını ve hükümetin çaresizliğinden sürekli olarak zam yapmaya devam ettiğini ifade etti.

Açıklanan hibe programlarıyla bir yere varılamayacağını vurgulayan Naimoğulları, şu an yaşanan sıkıntıların ilerleyen günlerde kendilerini daha çok zora sokacağını belirtti ve “Bu gidişat bu ülkede göçü artıracak, işsizliği daha da büyütecek. Kurban bayramı öncesi üretici mağdur!” dedi.

AKBIÇAK: NORMALDE 40-50 KURBANLIK SİPARİŞİ ALIRKEN ŞU ANKİ SAYI 0

Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, canlı et için henüz bir fiyat biçilmediğini ancak kilosunun ortalama 45 TL olabileceğini söyleyerek, her şeye zam yapılmasına rağmen fiyatları yükseltemediklerini çünkü alım gücünün çok düştüğünü ifade etti.

Piyasanın çok kötü olduğunu vurgulayan Akbıçak, özellikle pandemi nedeniyle özel sektörün çalışıp, para kazanamadığını ve bunun çok ciddi bir ekonomik açığa neden olduğunu kaydetti.

Akbıçak, kamuya bakıldığında da memurun da hayat pahalılığı alamamasının çok etkilediğini ve şu an piyasada para dönüyorsa bunun memurun parası olduğunu aktararak, insanların gıdalarından kesmeye başladıklarını üzülerek dile getirdi.

Kendisinin de elektrik ve personel parasını zor çıkardıkları bilgisini veren Akbıçak, satışların çok düştüğünü aktardı.

Akbıçak, işlerinin %50’nin altına düştüğüne dikkat çekerek, normalde bu dönemde 40-50 kurban siparişi alırken, bu bayram için henüz sipariş almadıklarını açıkladı.

“BİR KISIR DÖNGÜNÜN İÇİNDEYİZ”

Pandemi döneminde diğer ülkelerin piyasaya çok ciddi hibeler verdiklerini ve bu sayede ekonomilerini dar boğaza düşmekten kurtardıklarını örnek veren Akbıçak, ülkemizde hükümetin parası olmadığı için Türkiye Cumhuriyeti yardımıyla çarkı döndürmeye çalıştıklarını ancak bu şekilde de çözüme ulaşılacağına inancı olmadığını söyledi ve “Bir kısır döngünün içindeyiz” dedi.

Akbıçak, diğer yandan vakaların da artışta olduğunu ve insanların bu sebepten ötürü yine dışarıya çıkmayacaklarını söyleyerek, insanların daha ne kadar dayanacaklarını sorguladı.

Son olarak hükümetin kendi içinde de anlaşmazlıklar yaşandığını vurgulayan Akbıçak, “Hükümet ortakları sadece kavga ediyor, hiçbir icraat yok. Hükümet en kısa sürede ekonomiyi yükseltmenin yolunu bulmalı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu