DünyaGenelManşetSağlık

Küresel çapta aşılamada son durum

Hangi ülkede kaç kişiye Covid-19 aşısı yapıldı?

Koronavirüs salgınından kurtulmanın başlıca umut kapısı olan Covid-19 aşılamaları devam ederken, aşılama kampanyalarına bakıldığında ülkeler arasında büyük farklılıklar görülmeye devam ediyor.

Türkiye’de 1 Mayıs 2021 itibariyle 22 milyon 909 bin 983 doz koronavirüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak ABD, Çin, Hindistan, İngiltere, Brezilya ve Almanya’dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri.

Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu aşılayanlar listesinde başı çekiyor. Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise İsrail, İngiltere ve Şili bu listede ilk sıralarda yer alıyor.

Dünya genelinde şu ana kadar 1,13 milyar dozdan fazla Covid-19 aşısı yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya ve İtalya’nın büyük yükselişi de göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az yüzde 23’ü ilk doz aşıyı yaptırmış durumda.

Avrupa’da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere’de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 51’i geçti ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı.

Brüksel henüz aşıların geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği’nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzaladı.

Aşıların ilk partisi, ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık’tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu