DünyaEkonomiGenelManşet

Küresel inşaat sektöründe ‘süper büyüme’

İnşaat sektörü temsilcileri, önümüzdeki dönemde hem çok hızlı büyüme hem de talepte güçlü artış öngörüyor

Hükümetlerin sağladığı altyapı yatırım paketlerinin etkisiyle sektörün “süper-döngüye” girmesi bekleniyor

TALEP TÜM DÜNYADA ARTACAK… Dünyanın farklı bölgelerinden inşaat sektörü temsilcileri, küresel inşaat sektörünün önümüzdeki dönemde hızlı bir büyüme dönemine gireceğini ve inşaat malzemelerine olan talebin tüm dünyada artacağını söylüyor. ABD başta olmak üzere, hükümetlerin COVID-19 pandemisinin sert vurduğu ekonomileri tekrar ayağa kaldırmak için açıkladığı trilyonlarca dolarlık altyapı yatırım paketlerinin de etkisiyle sektörün “süper-döngüye” girmesi bekleniyor.

ABD 1 TRİLYON, AB 800 MİLYAR AYIRDI… Financial Times’da yer alan analize göre Meksika’dan AB’ye ABD’den Asya’ya bu hızlı büyüme evresi, inşaat malzemelerine olan talepte büyük bir artışı da beraberinde getirecek. ABD’de Başkan Joe Biden 1 trilyon dolarlık bir altyapı projesi açıkladı. Brüksel de 800 milyar Euro’luk iyileşme fonundan ulusal paketlere onay vermeye başladı, bu bütçelerin bir kısmı eskiyen altyapıların değişiminde kullanılacak. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da kenara gelecek 5 yılda harcanmak üzere altyapı için 600 milyar sterlin ayırdı.

HOLCIM: SÜPER DÖNGÜYE GİRDİK… Dünyanın en büyük çimento üreticisi İsviçreli Holcim’in CEO’su Jan Jenisch, gelişmiş ülkelerin altyapılarını modernleştirmek için yaptıkları harcamaları artırması sayesinde küresel inşaat sektöründe uzun yıllar sürecek büyük bir büyüme öngörüyor. Teşvik paketlerinin etkisinin sektörü hızlandırdığını ve bu durumun gelecek 4-5 yıl böyle devam edeceğini belirten Jenisch, “İnşaat ve inşaat malzemeleri sektörü önümüzdeki dönemde de devam edecek bir süper döngünün içinde” değerlendirmesini yapıyor.

YEŞİL DÖNÜŞÜM VE EKONOMİK BÜYÜME ARAYIŞI… İngiltere merkezli yapı inşaat sektörü derneği Construction Products Association’ın Ekonomi Direktörü Noble Francis ise, “önemli pazarlarda uzun vadeli bir süper döngü” yaşanacağı görüşüne katılıyor. Hükümetlerin net-sıfır karbon emisyonu hedefl erinin sektörde uzun vadeli bir dönüşümü de tetikleyeceğine işaret eden Francis, ekonomik büyüme arayışının ise karayolu, demiryolu, su, liman ve enerji projelerinde artış getirmesini öngörüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu