DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalar haftaya düşük iştahla başladı

Tüm kara ve hava sınırlarını, tam aşılı yabancı ülke vatandaşlarına açmaya hazırlanan ABD’de ilk vadeli işlemlerde negatif bir tablo göründü.

Tüm kara ve hava sınırlarını, tam aşılı yabancı ülke vatandaşlarına açmaya hazırlanan ABD’de ilk vadeli işlemlerde negatif bir tablo göründü.

Asya’da da endeksler bu sabah ekside. Japon Nikkei ve Hong Kong Hang Seng düşerken, ülkede rekor dış ticaret fazlası açıklamasının ardından Çin CSI 300 yatay.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta 10 baz puan düşüşle yüzde 1,45’ten kapanmıştı, bu sabah yüzde 1,46 seviyesinde. Haftayı yatay kapatan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,11 yükselişle işlem görüyor.

ERKEN SIKILAŞMA BEKLENMİYOR

Küresel piyasalar geçen hafta Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlamasından çok, faiz artırımında sabırlı olacağı mesajına odaklandı. Bu nedenle ABD’de cuma günü açıklanan güçlü istihdam verileri de piyasa üzerinde “erken sıkılaştırma” endişesi yaratmadı.

Verinin ardından S&P 500 endeksi aralıksız 7. işlem gününü yükselişle kapatırken, Ağustos 2020’den bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini de yaşadı. Endeks yüzde 0,4 yükseldi ve rekor tazeledi.

S&P’de işlem gören 11 başlıca sektör grubunun 10’u yükseliş kaydetti, sağlık sektörü ise düşüş yaşayan tek grup oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,6, Nasdaq 100 ise yüzde 0,1 artıdaydı.

BIDEN’IN ALTYAPI PLANINA ONAY

ABD Temsilciler Meclisi cuma akşamı, Başkan Biden’ın ekonomik ajandasının önemli bir bölümünü oluşturan altyapı planına onay verirken, ülkede 550 milyar dolarlık yol, köprü, toplu taşıma, temiz su, elektrik santral iyileştirmesi ve proje yatırımının da önü açılmış oldu. Paket, 206’ya karşı 228 oyla kabul edildi. 13 Cumhuriyetçi üye paketi destekledi, 6 Demokrat ise aleyhte oy kullandı.

Biden, paketi “yakında” imzalayacağını söyledi ancak kutlamalar kısa sürebilir. Çünkü Demokratlar 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama paketi üzerinde daha ciddi fikir ayrılıkları yaşıyorlar.

Söz konusu paket cuma günü oylanamamıştı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, paketin maliyetine ilişkin Kongre Bütçe Ofisi’nden (CBO) tarafsız bir değerlendirme gelene kadar oylamayı erteleme kararı alması Demokratlar içindeki “ilericileri” kızdırdı.

Demokratların ılımlı kanadının bazı üyeleri, yapılan incelemede bütçe açığına etkisi olmadığının tespit edilmesi halinde paketi desteklemeyi vaat etti.

Pelosi, tasarının 25 Kasım’daki Şükran Günü’ne kadar Meclisten geçmesini beklediğini belirtti. Biden ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Temsilciler Meclisi’nin sosyal harcama paketini 15 Kasım haftasında geçireceğinden emin olduğunu ifade etti.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu