DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalarda merkez bankaları haftası

Küresel piyasalarda dikkatler bu hafta merkez bankalarından gelecek kararlarda olacak.

Küresel piyasalarda dikkatler bu hafta merkez bankalarından gelecek kararlarda olacak.

Haftanın ilk işlem gününde Asya tarafındaki fiyatlamalarda Japonya’daki seçimlerin etkili olduğu görüldü.

Japonya’da Temsilciler Meclisi milletvekili olağan genel seçimlerini Liberal Demokrat Parti (LDP) kazandı. LDP sandalye sayısı düşse de meclis çoğunluğunu korudu.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın partisi LDP’nin zaferi ülkede mali teşvik beklentilerini desteklerken, siyasi belirsizliğin de ortadan kalmasını sağladı.

Bu gelişmenin ardından Japon Nikkei endeksi yüzde 2’yi aşan yükseliş kaydetti.

Ancak Çin’de açıklanan zayıf resmi PMI verileri sonrası Çin CSI 300 endeksi ve Hong Kong Hang Seng ekside.

ABD vadeli endeksleri, cuma günü S&P 500 ve Nasdaq 100 endekslerinin rekor kırmasının ardından yeni haftaya pozitif başlıyor. Geçen haftanın tamamını yüzde 0,53 yükselişle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah 1.161 seviyesinde yatay.

GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA

Küresel piyasalar bu hafta Fed, BOE ve Avustralya merkez bankalarının faiz kararlarını bekliyor. Çarşamba günü Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklayabileceği öngörülüyor.

Goldman Sachs Fed faiz artırım beklentisini Temmuz 2022’ye çekti. ABD’de 5 ve 30 yıl vadeli tahvillerin getiri farkı azalmaya devam ediyor. 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi bu sabah yüzde 1,57’ye yükseldi.

Avustralya’da geçen hafta açıklanan çekirdek enflasyon merkez bankasının (RBA) hedefini 2015’ten bu yana ilk kez aşmış, Nisan 2024 vadeli tahvillerin getirisinin yine merkez bankası hedefinin üzerine çıkmıştı.

RBA’in söz konusu tahvil getirisinin yüzde 0,1’lik hedefi 8 kez aşmasına izin vermesi piyasalar tarafından bir politika değişikliği sinyali olarak algılanıyor.

JPMorgan Asset Management Küresel Piyasa Stratejisti Kerry Craig, “Nereye baktığınıza bağlı olarak, küresel piyasaların görünümünden çok farklı hikayeler alıyorsunuz.

Hisselere ve orada yaşanan ralliye baktığınızda ‘her şey iyi’ diye düşünüyorsunuz.

Tahvil piyasasına ve getirilerin hareketine baktığınız zaman ise enflasyon ve politika normalleşmesi endişesi çok daha belirgin” değerlendirmesini yaptı.

Perşembe günü toplanacak OPEC+ üyeleri üzerinde üretimi artırma baskısı artarken, ham petrol ve Brent bu sabah satıcılı. Goldman ekonomistleri yayımladıkları notta Brent için yılsonu 90 dolar tahminlerini korudu.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu