KıbrısManşetSiyasetToplum

Kürşat olayında Aga Developments ve Robb ayrıntısı

Avukat Akan Kürşat’ın İtalya’da tutuklanmasının yankıları sürüyor

Avukat Akan Kürşat’ın İtalya’da tutuklanmasının yankıları sürüyor

 GARY ROBB OLAYI
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe’nin eşi Avukat Akan Kürşat’ın Rum Yönetimi tarafından çıkarılan Avrupa tutuklama emri çerçevesinde İtalya’da tutuklanmasının yankıları sürüyor. Rum basınında geniş yer bulan olayda Gary Robb ayrıntısı da ortaya çıktı. Alithia, “Kıbrıslı Türk Avukatın İtalya’da Tutuklanması Dolandırıcı Garry Robb’la İlişkilendiriliyor” başlıklarını kullanırken, Haravgi, “Kürşat Avukatlık Bürosu İngiliz Dolandırıcıyla İlişkilendiriliyor” dedi. Politis gazetesi ise haberini: “İtalyanlar Kıbrıslı Türk Avukatı Yakaladı-Kıbrıs Rum Taşınmazlarının Satışına Karıştı” başlıklarını seçti. Gary Robb, İngiltere’de uyuşturucudan (2009’da) 5 yıl hapis yattıktan sonra, 1974’te Rumların geride bıraktığı mallara villa inşa ettiği gerekçesiyle Güney Kıbrıs’a iade edilmiş, burada da 11 ay hapis yatmıştı.

RUM MALLARIYLA İLGİLİ
Fileleftheros gazetesi Kürşat’ın, Güney Kıbrıs tarafından çıkarılan bir AB tutuklama kararı çerçevesinde Roma’da gözaltına alınmasına ilişkin gelişmelerin hızla ilerlediğini yazdı. Rum Polisi Basın Subayı Hristos Andreu gazeteye yaptığı açıklamada, Kürşat’ın havaalanında değil Roma’da kaldığı otelde tutuklandığını söyledi. Andreu, Kürşat’ın “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne iadesinin gerçekleşebilmesi için 10 gün içerisinde gerekli belgelerin yasal yollarda İtalyan makamlarına iletilmesi gerektiğini” belirtirken Kürşat’ın tutuklanma sebebinin, KKTC’deki eski Kıbrıs Rum taşınmaz mallarının “istismarı” yönünde 2004-2005 yıllarında yapılan suç duyuruları olduğunu kaydetti.

ARAPKÖY’DEKİ VİLLALAR
Şikâyet konusu taşınmazların ağırlıklı olarak Girne’nin “Klepini” (Arapköy) bölgesindeki taşınmazlara ilişkin olduklarını da belirten Andreu, Kürşat’ın Larnaka Havaalanı’ndan mı seyahat ettiği, seyahat ettiyse hangi belgeleri kullandığı konusunun araştırılmakta olduğunu belirtti. Bu arada, Kürşat’ın İtalya’da tutuklanmasının bir veya birden fazla İngiliz vatandaşının yaptığı şikâyetten kaynaklanabileceği de belirtildi. Ozanköy’de AGA Developments Ltd. ve Gary Robb’dan villa satın alan birçok İngiliz’in mahkemelere başvurduğu biliniyor. İngiliz polisi, yaklaşık 400 İngilizin AGA Development ile yapılan anlaşmalarda toplamda 40 milyon Euro’nun üzerinde para kaybettiğini hesaplamıştı. Öte yandan, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın durumu bildirdiği TC Dışişleri’nin İtalya nezdinde girişim başlattığı da iddia edildi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu