KıbrısManşet

Kuzey-Güney ticaretini düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü’nü Rum yönetimi başka, Avrupa Komisyonu başka yorumluyor

Rumların, Güney’e göre oldukça ucuz kalan Kuzey’den akaryakıt almasından benzinciler kadar siyasiler de şikâyetçi

Rumların, Güney’e göre oldukça ucuz kalan Kuzey’den akaryakıt almasından benzinciler kadar siyasiler de şikâyetçi

 

“BENZİN” DERDİ GÜNEY’İ GERDİ!

 

Kuzey-Güney ticaretini düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü’nü Rum yönetimi başka, Avrupa Komisyonu başka yorumluyor

 

YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ’NE SORUN ÇIKARILIYOR… Türk Lirası’nın aşırı değer kaybıyla güçlenen Euro’nun sağladığı yüksek alım gücü, Güney Kıbrıs’ta yaşayan binlerce kişinin “daha ucuz” olan Kuzey Kıbrıs’a yönelmesini sağlarken, “Ulusalcı Rumlar” kara kara alışverişlerin önünü nasıl alacağını düşünüyor. Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasında Avrupa Birliği nezdinde kabul edilen Yeşil Hat Tüzüğü, alışverişleri yasaklamak isteyen kesimlerin önünde engel oluşturuyor. Ancak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tüzüğü farklı yorumlayarak, birçok malın geçişine sorun çıkardığı bilinirken, tüzük konusunda son farklı yorumlama “Rumların Kuzey’den satın aldığı akaryakıt konusunda” kendisini gösterdi. Bireylerin araçları için Kuzey’den akaryakıt satın alınmasının yasaklanması tartışılırken, Rum Yönetimi bu konuda Avrupa Komisyonu ile karşı karşıya geldi.

 

AVRUPA KOMİSYONU İLE UZLAŞAMA YOK… Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinden bugüne 18 yıl geçmiş olmasına rağmen Rum Yönetimi’nin, tüzüğün, Kuzey’den Güney’e geçirilebilecek ürün ve nesneleri düzenleyen 7,2 maddesine akaryakıtın da dâhil olup olmadığı konusunda Avrupa Komisyonu ile uzlaşamadığı bildirildi. Haravgi “Yeşil Hat Tüzüğü’nü Hükümet Farklı Komisyon Farklı Yorumluyor” başlıklı haberinde, Tüzüğün 4’üncü maddesinin, ticari kullanım maksatlı olması halinde, Kuzey ile Güney Kıbrıs arasındaki geçiş noktalarından nelerin, hangi prosedürlerle geçmesine müsaade edildiğini netleştirdiğini yazdı. Bu çerçevede, 7,2’nci madde Rum Yönetiminin “kapalı” addettiği KKTC limanlarından giren emtianın Güney’e geçirilmesini yasaklıyor. Ancak kişi beraberinde, ticari niteliği olmayan ve kişi başına 260 Euro’yu aşmayan emtianın geçirilmesi serbest.

 

BENZİNİ YASAKLAMA ŞU AN İÇİN ZOR… Habere göre Rum yönetimi ile Komisyon arasındaki yorum farkı, Rum Benzinciler Birliği’nin, Kuzeyden akaryakıt satın alımının yasaklanması için Avrupa Komisyonu’na şikâyet başvurusunda bulunma niyetiyle görünür oldu. Benzinciler Birliği, KKTC’den akaryakıt teminini “yasadışı ve Rum yönetimini ekonomik kaynaklardan mahrum etmek” olarak görürken, Komisyon, (Güney Kıbrıs’taki temsilciliğin basın sözcüsü Athanasiu Athanasiu) ilk bakışta bir tüzük ihlali görünmediğini düşünüyor. Rum Dışişleri Bakanlığı ise aralarında bir anlaşmazlık olduğunu kabul ettiği Avrupa Komisyonu’nun bu konudaki kararını bekliyor. Bakanlık sözcüsü, KKTC’den akaryakıt alınmasının yasaklanıp yasaklanamayacağı sorulduğunda, Avrupa Komisyonu ile aralarında yorum farkı olduğu için bunun şu anda zor olduğunu söyledi.

 

ARAÇLARI KONTROL PRATİKTE ÇOK ZOR… Sözcü, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, tüzüğün açık olduğu ve akaryakıtın, tüzüğün geçirilmesine müsaade ettiği ürünler arasında olmadığı açıkça söylendiğine inandığını kaydetti. Kuzey Kıbrıs’tan dönüşleri sırasında Rumlara ait araçların kontrol edilip-edilemeyeceği sorulduğunda, geçen araç sayısı dikkate alındığında bunun pratik açıdan mümkün olmadığını, sadece taksi, tanker gibi ticari araçların kontrol edildiğini ve “gerekli cezaların kesildiğini” söyledi. Gazete bu konuda görüşüne başvurduğu Rum polisinin de Gümrük otoritesinin de araçlara akaryakıt kontrolü yapma yetkileri olmadığını, bu konuda yetkili mercinin Rum Dışişleri Bakanlığı olduğu cevabını verdiğini yazdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu