EkonomiKıbrısManşet

Kuzey Kıbrıs’ta ciddi anlamda faaliyet gösteren 10 muz var. Üretimin toplam kapasitesi yıllık 500-550 ton arasında

Yıllık talebin onda birini karşılayabilen üreticilerin amacı birkaç yıl içinde üretimi iki katına çıkarmak.

Yurt dışından yılda yaklaşık 5 milyon dolar karşılığında 5 bin ton civarında muz ithal ediliyor

 

YILLIK KAPASİTE 500-550 TON… Kuzey Kıbrıs’ta Yeşilyurt, Yeşilırmak ve Karpaz bölgesinde ciddi anlamda faaliyet gösteren “10” civarında muz üreticisi yaklaşık 210 dönümlük alanda üretim yapıyor. Yurt dışından yılda 5 milyon dolar karşılığında 5 bin ton civarında muz ithal ediliyor. Bu yıl ülke genelinde 500-550 ton civarında ürün bekliyor. Söz konusu bu miktar muz tüketiminin 10’da 1’inin bu yıl yerli üretimden karşılanacağı anlamına geliyor. Yerli üreticilerden Salahi Atalar, Kuzey’de 30 yıl önce yaklaşık 250 dönüm muz bahçesi bulunduğuna işaret ederek, o dönemlerde Ekvador’dan ucuz muz getirilmeye başlandığını, üreticinin de üretimden kopmak zorunda kaldığını ifade etti.

 

HASAT DÖNEMİNDE İTHALATA KISITLAMA… Salahi Atalar ülkedeki muz çeşitlerinin orta büyüklükte, çok tatlı çeşitlerden Cavendish ve Azman olduğunu belirtti. Atalar, TAK’a yaptığı açıklamada hedefin, şu anki üretim miktarının iki yıl sonra bin tona çıkarılması olduğunu kaydetti. Üretimin arttırılması adına hükümetin muz ithaline dikkat etmesi gerektiğini anlatan Atalar, ana hasat dönemi olan Kasım’dan Haziran’a kadarki sürede, muz ithalatına kısıtlama getirilmesi taleplerine hükümetin gerekli duyarlılığı gösterdiğini belirtti. Atalar ayrıca, muz üretimi için doğrudan gelir desteği verilmediğini ancak tarım sigortası kapsamına alındığını, bunun da hükümet tarafından atılan önemli bir adım olduğunu ifade etti.

 

NARENCİYE ÜRETİMİNDEN DAHA KÂRLI… Narenciye üretimine göre muz üretiminin daha kârlı olduğunu ancak ekilecek yerin kırağı riskinin düşük olması ve su sıkıntısı bulunmaması gerektiğini, kaydeden Atalar, narenciyede ortalama dönüm başına getirinin 25 bin TL, muzun ise 75 bin TL olduğunu vurguladı. Kuzey Kıbrıs’ın bazı bölgelerinin don riskinin düşük olmasının büyük bir avantaj sağladığını, bu yıl Türkiye’de yaşanan don olaylarından dolayı muz bahçelerinin ciddi zarar gördüğünü kaydeden Atalar, muz üretiminin ihracata yönelik de geliştirilebileceğini, Türkiye muzu ile rekabet edilebileceğini de belirtti.

 

İTHAL MUZ EKVATOR’DAN GELİYOR… Tarım Dairesi Müdürü Reşat Değirmenci de yıllık 5 bin ton muz ithalatının 4 bininin Ekvador’dan yapıldığını, geriye kalan bin tonun da Türkiye ve Kosta Rika’dan getirildiğini kaydetti. Kuzey Kıbrıs’ta yaklaşık 200 dönümde muz üretimi yapıldığını belirten Değirmenci, 2023’te muz ekim alanının 250 ile 300 dönüm arasında olacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Değirmenci, muz üreticilerini koruma adına, hasadın en yüksek olduğu Kasım, Aralık ve Ocak’ta muz ithalatına Tarım Dairesi tarafından kısıtlama getirildiğini de ifade etti. Değirmenci, muzun Türkiye ile imzalanan kıyı ticareti anlaşması kapsamında olduğuna da dikkat çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu