GenelGüney KıbrısManşet

Kuzey’den Güney’e göçmen akını var

Deutsche Welle, 2021’de en az 12 bin kişinin Kuzey’den Güney’e geçerek sığınma talebinde bulunduğunu yazdı.

Deutsche Welle, 2021’de en az 12 bin kişinin Kuzey’den Güney’e geçerek sığınma talebinde bulunduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs’ın AB içinde nüfusuna göre en çok sığınmacı başvurusu alan ülke olduğu belirtildi.

2021’DE ÇOĞU AFRİKALI 12 BİN KİŞİ GEÇMİŞ… Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a sığınma talebiyle geçenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Deutsche Welle Türkçe’ye göre 2021 yılında Kuzey Kıbrıs’tan çoğu Afrika kökenli 12 bin kişi sığınma talebiyle kaçak yollardan Güney Kıbrıs’a geçti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi devlet radyosu, Rum polisinin verdiği bilgiye dayanarak, Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a, dolayısıyla Avrupa Birliği’ne (AB) göçmen akınının giderek arttığını aktarırken, sadece geçtiğimiz Çarşamba gecesi 100’den fazla insanın adanın güneyine geçtiğini ileri sürdü.

AB GÜNEY YÖNETİMİNE DESTEK VERECEK… Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı Frontex Başkanı Fabrice Leggeri konuyla ilgili açıklamasında Güney Kıbrıs’ın “olağanüstü bir zorlukla” karşı karşıya olduğunu ve bu nedenle “olağanüstü bir desteğe ihtiyaç duyduğunu” belirtti. Leggeri Frontex adına, 2004’ten beri AB üyesi olan Güney Kıbrıs’a destek sözü verdi. Bu arada AB, sığınma başvurularının değerlendirilmesi için personel desteği ve sığınma başvurusu reddedilenlerin geri dönüşünün sağlanması için Güney Kıbrıs yönetimine yardım taahhüdünde bulundu.

NÜFUSA GÖRE EN ÇOK MÜLTECİ GÜNEY’DE… Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Nikos Nouris’e göre, nüfus büyüklüğüne oranla değerlendirildiğinde, son iki yılda Avrupa Birliği’nde en çok sığınma başvurusu Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yapıldı. Adada bulunan ve kapasitesinin üstünde insan barındıran iki göçmen kampında farklı ırklar ve ülkelerden gelen göçmenler arasında sık sık isyan ve kavgalar yaşanıyor. Bu ayın başında Lefkoşa yakınlarındaki Pournara kampında çıkan ayaklanma ve bıçaklı kavgada 36 kişi yaralanmıştı. Göç baskısı konusu bu hafta Kıbrıs’ı ziyaret edecek olan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile yapılan görüşmelerde de kilit konu olacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu