Güney KıbrısKıbrısManşet

Lavrov’un ziyareti Güney Kıbrıs’ı gerdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yarın başlayacak Güney Kıbrıs ziyareti öncesi, Rusya-ABD ve Kıbrıs üçgeninde tartışmalar sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu 33 yılın ardından içinde Rusya’ya bazı yaptırımları da barındıran kararla kaldırmasından sonra Güney Kıbrıs’ta bulunan Rus ve Amerikan elçileri arasında söz düellosu yaşandı.

OSADCHIY: “ABD, İLİŞKİLERİMİZİ BOZMAK İSTİYOR”

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Judith Garber’in geçen hafta bir basın toplantısıyla duyurduğu kararda Rusya ile ilgili yaptırımların altını çizmesi, Rusya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’nin sert tepki göstermesine neden oldu. Basına açıklamalarda bulunan Rus Büyükelçi, ABD’nin bilindik ‘böl ve yönet’ politikasını uyguladığına dikkat çekerek, esas amacın Rusya-Güney Kıbrıs ilişkilerini bozmak olduğunu söyledi.

Osadchiy, söz konusu gelişmenin Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki dostluk bağlarını zedeleyeceğini açıklarken, alınan karardan memnun olmadıklarını ve bu noktada ülkesinin ABD’yi sorumlu tutacağını ifade etti.

1 Eylül günü ABD senatosundan geçen ve 1 yıl süreyle silah ambargosunun kaldırıldığı karara göre, Güney Kıbrıs limanları Rus savaş gemilerinin ikmal ve bakım servislerine kapatılırken, kara para aklama konularında da önemli yasalar çıkarılmasını öngörüyor. ABD, Rus iş adamlarının Güney Kıbrıs’taki off-shore bankalar vasıtasıyla kara para akladığını iddia ediyor.

LAVROV BU AKŞAM ADADA

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un bu akşam adaya geleceği ve yarın sabah 8.00’de Rum Lider Nikos Anastasiadis tarafından kabul edileceği öğrenildi. Lavrov’un Anastasiadis görüşmesinin ardından saat 11.’00’de Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile görüşeceği ve ardından bir takım temaslarda bulunacağı açıklandı. Heyetlerin de katılacağı toplantı sonrası iki bakanın saat 12.30’da ortak basın toplantısı düzenleyeceği, basının sorularını yanıtlayacağı belirtilirken, toplantıda ambargo kararının yanı sıra Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin de ele alınacağı öngörülüyor.

Öte yandan Rus Dışişleri Bakanının yapacağı ziyaret öncesi Güney’de güvenlik önlemleri artırılmış durumda. Polisten yapılan açıklamaya göre yarın sabah Larnaka ve Lefkoşa’da bazı yolların trafiğe kapatılacağı belirtildi.

CYPRUS MAIL’DEN ÇARPICI BAŞYAZI

Lavrov’un gelişi öncesi Rum basınında çok sayıda yorum yapılırken, Güney’in önemli gazetelerinden Cyprus Mail, dünkü baş yazısını Lavrov’un ziyaretine ayırarak, Rum Liderliğinin ‘doğu’ ile ‘batı’ arasında karar vermesinin zamanının geldiğini yazdı.

“Kıbrıs artık bir ayağı batıda bir ayağı doğuda davranamaz” başlıklı yazıda, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi olmasının ardından şimdi de NATO üyeliğinin konuşulmaya başlandığının altı çizildi ve Rusya ile ilişkilerin bu bağlamda ele alınması gerektiği ifade edildi. Başyazıda, Lavrov’un yarınki ziyaretinin bu anlamda çok kritik olduğu belirtilirken, Rum Hükümetinin konuyla ilgili baskı altında olduğu ancak bir karar verme zamanının geldiği ifade edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu