DünyaManşetSpor

Le Tour

Fransa Turu’nu en çok kazanan ismi üst üste 7. şampiyonluğunun ardından sporu bıraktığını açıklayan Amerikalı bisikletçi Lance Armstrong’du ki mâlum doping kriziyle tüm şampiyonlukları elinden alındı. Armstrong haricinde en fazla şampiyonluk yaşayan isimler beş zaferle Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain ve Jacques Anquetil’dir

Fransız Sirvac Celerifere 1791 yılında bisiklet adı verilen motorsuz, iki tekerlekli, pedallı ve insan gücü ile ilerleyen aracı ilk kez insanoğluna hizmetine sunarken, bir gün bu aracın bir meslek aracı olacağını ne bilirdi! Arkasından da Karl Drais bu iki tekerlekli araca yön veren gidonu (dümeni) monte etti. Eminiz o da sadece ulaşım aracı olarak gördükleri bisikletin, yıllar sonra yaklaşık 4 milyar insanın hayatında en az bir kez sürdüğü ve her yıl 2 milyar insanın da performans bisikletçilerini izlemek için TV karşısına geçeceğini bilmiyordu. Bu çerçevede de ilk seri üretim bisiklet Michaux Company tarafından yapılmıştır.

Yıllar geçti ve bisikletimiz artık bir maddi ve manevi kazanç aracı oldu. Bu konuda da Fransa Bisiklet Turu öncü fonksiyona sahip bir yarışlar dizisi olarak karşımıza çıktı. Bunun yanında İtalya Bisklet Turu Giro d’Italia ve İspanya Bisiklet turu Vuelta da profesyonel bisikletçileri tetikleyen birer unsur oldu. Ülkemize de bisiklet kullanımı film gibi geri sararak giderek artıyor. Gerek KKTC Bisiklet Federasyonu, gerekse bisiklete ilişkin sivil toplum örgütleri sayesinde hem performans, hem de kitle egzersizi boyutundaki bisiklet sporuna ilgi her geçen gün daha da artıyor.

Neyse, Fransa Bisiklet Turu (Le Tour de France) ilk olarak 1903 yılında gerçekleştirilmiş. Bu yarış zamanla sporun en önemli organizasyonu haline gelmiş. Özellikle 1960’lardan sonra popülaritesi iyice artan Tur, son yıllarda uluslararası niteliğini pekişmiş. Artık Fransa Turu’nun etapları, Almanya yanında Benelux ülkeleri, İtalya ve İsviçre’yi de kapsayacak şekilde düzenlemekte. ZDF, Eurosport, Rai Sport gibi dünyanın önemli spor yayıncılarının üç hafta boyunca canlı olarak ekrana getirdiği Fransa Bisiklet Turu, yıllık spor organizasyonları arasında yayını en fazla izlenen spor yayınları arasında bulunmaktadır.

Fransa Turu’nu en çok kazanan ismi üst üste 7. şampiyonluğunun ardından sporu bıraktığını açıklayan Amerikalı bisikletçi Lance Armstrong’du ki mâlum doping kriziyle tüm şampiyonlukları elinden alındı. Armstrong haricinde en fazla şampiyonluk yaşayan isimler beş zaferle Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain ve Jacques Anquetil’dir.

Başka? Fransa Turu’nda genel klasman birincisi sarı mayoyu giyer ve sarı mayo genel klasmanın ilk sırasındaki bisikletçi tarafından taşınır. Turda en iyi sprinter’e yeşil mayo, en iyi 25 yaş altı sporcuya beyaz mayo ve en iyi tırmanışçıya da puantiyeli mayoyu taşıma hakkı verilir. Neyse, Le Tour de France 2022’de artık Alpler’e geldik. İyi seyirler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu