KıbrısManşetToplum

“Lefke’deki felaket görmezden geliniyor”

Ülkemizin kanayan yarası ‘katı atık bertaraf sorunu’ Lefke Avrupa Üniversitesi’nde düzenlenen panelde konuşuldu

DEVRİM DEMİR

Ülkemizin kanayan yarası ‘katı atık bertaraf sorunu’ Lefke Avrupa Üniversitesi’nde düzenlenen panelde konuşuldu.

LEFKE’DEKİ ÇEVRE KİRLİLİĞİ GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR
Lefke’nin yıllardır çözüm bulunamayan ‘katı atık bertaraf ve yarattığı çevre sorunu, LAÜ’de düzenlenen panelde tartışıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı panelde; Biyolog Doç Dr. Nazım Kaşot, Yrd. Doç. Dr. Saltuk Pirgalıoğlu (LAÜ Akademisyen), Yrd. Doç. Dr. Semra Aslay (LAÜ Akademisyen), Jeolog Oğuz Vadilili ve Yrd. Doç. Turgut Alas (LAÜ Akademisyen) bilimsel verilerle katı atık sorununa çözüm önerdi. Yaklaşık 3 saat süren panelde açılış konuşmasını ise Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği’nin Başkanı Tamer Dayıoğlu yaptı.

SÜREKLİ YANAN ÇÖPLÜĞÜN ZARARLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Medyanın çevre felaketine karşı oldukça duyarlı olduğunu ancak yetkililerin yıllardır Lefke’de yaşanan felaketi görmezden geldiğini söyleyen Dayıoğlu, konuşmaların ve basında bugüne kadar Lefke ile ilgili çıkan tüm çevre haberlerinin belgelenerek hükümete iletileceğini de ifade etti.
Dayıoğlu, “İşlevsiz olarak nitelendirilip çöpe atılan bir sürü madde, uygun olarak kullanıldığında doğada yepyeni bir şeye dönüşebilir” sözlerini kullandı.

Konuşmacılar genelde adanın, özelde ise Lefke’nin katı atık sorununun nasıl çözülebileceğine dikkati çekerek, ada genelinde var olan bu soruna bilimsel yöntemlerle çözüm önerilerinde bulundu. Adada katı atık yönetiminin zayıf ve Lefke’deki çöplüğün yerinin yanlış olduğu hususu üzerinde hemfikir olunurken, Yrd. Doç. Semra Aslay ise çöplük yangınlarından yayılan zehirli dumanın içeriğini ve zararlarını anlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu