GenelKıbrısManşet

Lefkoşa’da büyük dram

DEVRİM DEMİR

Lefkoşa’nın simge isimlerinden ‘Sandviççi Hamis’in 51 yaşındaki zihinsel engelli oğlunun hali yürek burkuyor

YAŞADIĞI YER ‘İNSANLIK ONURUNA’ YAKIŞMIYOR

Bir zamanlar Lefkoşa sokaklarında fortigo bisikleti ile sandviç satan Lefkoşa’nın simge isimlerinden Hamis Dayı’nın zihinsel engelli 51 yaşındaki oğlunun dramı içleri acısı. Bir zamanlar sokağında koşup babası ile beraber bisiklet süren 51 yaşındaki zihinsel engelli Sadık Hüdari, iki göz odalı bir evde kilit altında tutuluyor. Buzdolabı, televizyonu ve suyu olmayan evin demir kapısının penceresinde akşam olmasını bekleyen Sadık Hüdari, eniştesi ve komşularının verdiği yemek ile karnını doyuruyor. Kafesli mahallesinde 33 numaralı evde gün boyunca kilit altında tutulan Sadık’ın hikâyesi göz yaşarttı.

AKŞAMÜZERİ KAPI AÇILIP DIŞARI ÇIKIRILIYOR

Kafesli Mahallesi’nde iki göz odanın kilitli kapısından gün boyu dışarıyı izleyen 51 yaşındaki Sadık Hüdari, belli saatlerde dışarıya çıkabiliyor. Kavurucu sıcaklarda dışarı çıkmaması için tedbir amaçlı kilit altında tutulan zihinsel engelli Sadık, akşamüzeri dışarı çıkarılıyor daha sonra yeniden kilit altına giriyor. Kaldığı evde sadece elektrik olan Hüdari’ye soğuk su bölgede kalanlar tarafından veya eniştesi tarafından temin ediliyor.

BABASINI KAYBEDİNCE YAŞAM STANDARTLARI DÜŞTÜ

Zihinsel engelli Sadık, önce babası sandviççi Hamis’i kaybetti ardından annesi Seniha’yı. Ablası tarafından bakımı üstlenilen Sadık, anne ve babasını kaybedince yaşam standartları düştü. GIYNIK Gazetesi’nin bölgeden edindiği bilgiye göre Hüdari kardeşlere ailelerinden mal kaldı. Kardeşler mal varlıkları olmasına rağmen yokluk içinde yaşarken, zihinsel engelli bakıma muhtaç Sadık’ın yaşadığı ev ise hijyen koşullarına uygun değil. Ablasının tutuklu olduğunu kaydeden mahalle sakinleri, polisin bu hususta iyi bir araştırma yapması gerektiğini vurguladı.

“BAĞIMSIZ BİR TEREKE ATANSIN”

Sadık Hüdari’nin ablası Felestin Çalışkan’ın “Evrak Sahteleme, Tedavüle Sürme ve Sahtekarlıkla Para Temini” suçlarından dolayı tutuklu olduğunu kaydeden mahalle sakinleri, kadının kendi malı olduğunu ancak ayrıldığı eşinin mal varlıklarında ‘tereke’ olduğunu ifade etti. Kendi mallarını satmak isterken tutuklanan Felestin Çalışkan’ın ve zihinsel engelli Sadık Hüdari’nin olumsuz durumu üzerinden bazı avukat ve mahalle sakinlerinin rant sağlamak istediğine dikkati çeken mahalle sakinleri, “Bağımsız bir tereke kurulmalı. Bu kadın kocasından ayrıldı ancak mal varlıklarının terekesinde eski kocası var bu yüzden kadın tutuklu. Anne ve babalarından kalan mirastan bu kardeşlerin faydalanması lazım bu yüzden polis soruşturmayı iyi yapmalı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu